Wednesday, July 22, 2009

know when to talk and what to talk

There is a Chinese saying which carries the meaning that "A speech will either prosper or ruin a nation." Many relationships break off because of wrong speech. When a couple is too close with each other,we always forget mutual respect and courtesy. We may say anything without considering if it would hurt the other party.

sometimes it best to keep quiet kan? jadi pendengar saja. kalau u ada idea yang nak disampaikan or nak buat komen untuk apa-apa benda, make sure that u have all the alasan atau sebab-sebab untuk mem'backup' what u gonna say.

ada juga orang yang sebab nak tunjuk hebat, boleh cakap macam-macam. tapi tin kosong!

A friend and her millionaire husband visited their construction site. A worker who wore a helmet saw her and shouted,"Hi, Sally (nama samaran)! Remember me? We used to date in the secondary school." On the way home, her millionaire husband teased her, "Luckily you married me.Otherwise you will be the wife of a construction worker." She answered ,"You should appreciate that you married me. Otherwise, he will be the millionaire and not you."

pernah tak u all alami situasi di mana, u are in a very angry mode already. u need to spit out some words of explanation to protect yourself. but u prefer not to. why? u masih dapat mengawal kemarahan u kan? u masih dapat berfikir kan? kalaulah tersembul keluar semua yang u nak cakap tadi, akibatnya dapat merosakkan perhubungan dan juga pandangan orang terhadap u. sometimes your silence tu worth a million....

bak kata orang tua, kalau dah terlepas cakap, memang susah nak tarik balik. tak mungkin dapat u erase dengan blanco ke, highlightkan and delete ke...

renung-renungkan.... :)

6 comments:

AmirFX said...

kmk setuju.. time tuk kmk diam dirik jak mun zatil anok kmk...

Willie said...

I selalu la mama. Until i kena umpat oleh gosippers dlm, ofis i yg beri i gelaran "mahkluk Bisu" KEsian I kan?

[h]einsen said...

setuju2..terlajak perauk boleh di undur, terlajak kata datang macam jak masalah heheheh..

Rudy said...

benar ya..the best thing is to keep quiet jak..biarkan orang berkata-kata..i dont care..gik pun bilanya kepak nya berenti bah...

One Other ... said...

... terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya...

lily lotus said...

renungkan dan fikirkan ;)

National Geographic POD