Tuesday, September 08, 2009

maid of the house

banyak blog yang i baca today, semua citer pasal house maid or orang gaji. katanya gaji ditetapkan RM800. ceh... mahal! sama gaji ngan account clerk kat any company. sama macam basic salary orang baru masuk kerja gomen pakai skel SPM.

i pun pernah berorang gaji. indon maid. berapa orang dah... tak silap 4 ke 5 orang. tiap2 sorang kerja more than 1 or 2 years. start kerja, semua tak tahu. habis kerja, semua dah tahu... dari memasak sampai ke berbuat kuih.... pastu kahwin! let me tell u about them.

1st indon maid - Cik Sumi
Cik Sumi nie, I kongsi ngan my sis. masa tu we rent a house together. i baru balik dari shah alam at that time. Barry was about 1 year old. Cik Sumi nie kerja okay lah, tapi tak capai standard SIRIM. One day, somebody called to the house, cari my hubby. orang nie pulak, asyik called her, merondeng lah tu. biasalah indon maid nie. kalau ada orang syok kat die, die pun lagi syok. tak pernah keluar weekend, tiba2 minta kebenaran keluar for the weekend. alasan nak bermalam dengan kakaknya yang juga berkerja somewhere kat kuching....... every weekend, sampai tembelang pecah! rupanya keluar ngan orang laki tuh... ceh, my sis hantar dia balik lepas tu.

2nd indon maid - Cik Lily
Cik Lily nie pulak bukan muslim. bidayuh indon dari area sempadan kat Padawan. masa nie, cengal dah lahir. masak style kampung ok lah. dia suka berkebun. tak banyak masalah cuma busy body jer... pernah dia tanya i, apa sal my hubby selalu balik lambat.... hello, i yang tak tanya my hubby mana dia pergi and why balik lambat die pulak yang sibuk!! dah lama kerja mulakah tunjuk belang keras kepala... apa lagi hantar balik lah. kita hantar kat sempadan, dia boleh berani redah hutan tu sorang diri (jalan tikus).

3rd indon maid - Cik Yah
Cik Yah muslim. jenis tak banyak cakap. kerja dia yang paling best ialah ironing baju. my hubby punya seluar kerja sangat lah tajam dia punya sisi dia iron. macam askar punya standard.... ha ha ha. suka tengok TV! kalau malam, lepas kemas meja after dinner, dia naik bilik dah...

4th indon maid - Cik Efa
sama kampung ngan Cik Yah. muslim juga. also jenis tak banyak cakap. masak ok lah. mula2 memang tak pandai. yang problemnya, bapa dier. asal hujung bulan dah show muka. duit gaji anak habis kena kebas. luckily, anak punya makan n baju n kotex kita tanggung semua. lama juga dia kerja, tapi boleh termengandung .... rupanya tangkap cintan ngan pak indon sama kampong yang jaga kebun my hubby. habis........ riuh sekampung dia bila balik bawa perut. time mana dia sempat berasmaradana dengan pak kebun tu pun i tak dapat fikir. adalah a few time i keluar attend function with my hubby waktu malam and happened that pak kebun tu bermalam kat rumah juga.......... mereka dah kahwin dah........

5th indon maid - Cik Titik
sama kampung ngan Cik Yah and Cik Efa. muslim juga. dia nie paling lama kerja. mula2 dia kerja ngan my sis, lepas tu passed kat i coz my sis punya mom in law stayed with them. dia nie pandai buat kek lapis, coz selalu tolong my sis. masak pun ok. dia paling lama kerja dan paling pandai. cakap je apa nak makan. sampai mampu nak beli tanah kebun dan buat rumah kat kampung. berenti kerna nak kawin... dah beranak satu dah sekarang.

Cengal ngan Cik Titik masa hantar dia balik melalui Serikin pada 1.7.2007
last moment nak bermesra sebelum pergi

pose sebelum pergi

6th indon maid - Cik Luluk (eh...enam org rupanya)
adik kepada Cik Efa. dia tak lama. 2 minggu je kot. badannya besar dari cik puan rumah... ha ha ha... bangun pagi, mandi, boleh pasang lipstick merah menyala kat rumah! hello, bos pompuan pun sik berlipstik di rumah........ very the lembab! there was one time, early morning dia buat nasi goreng! ada ke patut dia guna penumbuk lesung batu untuk mengseparatekan nasi atas kuali.... kus semangat, i diam jer... hantar balik le, buat menyemak jer...

gaji dia orang semua i bagi from RM150 - 250 je... lain semua tanggung, baju, sabun, shampoo, kotex,

terkini ... maid of the house

aksi kepenatan 'maid of the house'
menutup muka dengan bantal busuk kerana malu alkononnya
baring di sofa sambil tonton astro
penat selepas ngemop rumah, cuci tandas, iron baju,
tunggu time nak masak je lagi...

9 comments:

Rudy said...

aisehman, banyak juak maid kitak mama..

maid nak last skali ya maid cum blogger skali nak?..ehehhee

f.loren said...

ahah. aok eh banyak juak maid tek!
life's much easier sik ada maid sebenar nya. tauk sine engkah barang dikpun. mun di tyk sidak nya klak "enggak taukkk kakkk" panas jadiii kita.

Big Momma said...

rudy n farah,
auk banyak...kinek tok sik perlu agi coz barry n cengal dah besar. half day jak di rumah neneknya.

kamek org tok bait gilak ngan maid..sampei my hubby, maid dolok ditanyanya dah makan ke belum, bukan bininya... ha ha ha. sak ati aja..

madey9600 said...

huhu...punyala byk..nasib time ya blom gaji rm800 gik...

Faizal n Fashitah said...

Yahhhh..ya bok byk maid! hehehe..tapi apakenak maid nok last skali ya tang femilier jak hoh.. :|

Prince Of Metroxylon said...

Prince mok jadi maid.. Bole x?? hihi... Prince mok jd maid dgn syarat make underwear jak keja la.... Hahaha

Hamidah Mohamad said...

Hahaha..lawak benar Momma especially maid terkini tu..sikda langsung kedak maid,kedak towkey pub tengah berehat ajak haha..

lvynana said...

maid terkini posing ngan bantal bucuk..hihi..susah2 hantar anak ke nursery jak, sikda la sampe RM800, boleh belajar byk benda gik. Kerja rumah, polah sikit2, sik larat masak, tapao jak, byk makanan nyaman2 di kedei nun..haha..pendpt org yg malas!

Big Momma said...

madey,
walaupun ramai, dijamin tiada penderaan coz bos tok bait gilak... he he

F&F,
sengaja ku tutup muka sak sik kenak impose posisi macam ya...:)

prince,
adui... mun prince jadi maid makei seluar bib aja....berebut mak datin..

kak midah,
towkey pub? ha ha ha... kedak mak hayam ada lah....he he he

Ivynana,
nang nya... tapi i tok susah sikit coz hubby sik suka makan luar.. mesti mauk masak sendiri punya..

There was an error in this gadget