Monday, February 01, 2010

buah cempedak

buah cempedak diluar pagar
ambil galah tolong jolokkan
kenapa kau nak jolok pakai galah
kan dah jatuh kat luar pagar

tu pantun yang tak biasa kita dengarkan? jumpa masa surfing tadi di http://www.yynr.org...he he he. nie satu lagi.........

Timang tinggi-tinggi,
Sampai cucur atap,
Cucur atap tak sedap,
Cucuk pisang, cucur cempedak, haaa tu sedap ...


ni pulak pantun dari big momma

berlonggok buah cempedak kat belakang rumah
datang dari kebun sendirian berhad
makan cucur cempedak kenyang termengah-mengah
badan ku naik terpadat-padat

yup...... baca blog prince pagi tadi terus nak buat entry pasal cempedak. i hantu cempedak, be it dimakan fresh begitu saja atau goreng tanpa biji.........he he he. habiskan sebiji no problemo. lepas tu menahan lah sebab akibat....:)

bulan februari nie, working days cuma 17 jer.....jer....

8 comments:

Prince Of Metroxylon said...

Sama la kita peminat cempedak d luar pagar.. hiks...

My faveret is the cucur.. pa lagi mun minum ngan teh o kan... Zuuuzzz.. terus jak asai ya.. hihi

Coffee Girl said...

Pantun tak rhyme weiii.... mana mama belajar ni? mesti tak pass BM. Bagi malu Menteri Bahasa je

Willie a.k.a Reptoz said...

Kalau aku ada di luar pagar,
sudah tentu ku ambil buah tu. Hahahah

Faizal n Fashitah said...

Yobihh cempedak.. dipolah cucor..sluRRpp..nyaman eh..

Cempedak itu sungguh jelita,
bisa dijelin tiadalah lejuk,
Cucor cempedak di sininya tiada,
Minum jak lah aek sejuk.

Big Momma said...

prince,
malam tadi aku makan sebiji cempedak sorang2.... skipped makan nasi...he he he

ngek,
pantun ya sengaja sik rhyme... sik da menteri bahasa di malaysia tok!

willie,
aha cikgu... minta permission ya kalan nak ambil...:)

audio,
ooo tedah, minum jak aek sejuk... mun sik cari di supermarket nun kali ada kerepek cempedak... dari vietnam ada coz my colleague pernah ngembak ke ofis dolok..

Coffee Girl said...

*Hahah. kenapalah aku dipanggil 'Ngek'. nasib ku confident u were referring to me...*

Uncle Lee said...

Hello Big Momma, terima kaseh you datang ke pondok saya. Nice blog you have, and great looking kids too.
I have always loved chempedak, goreng or fresh.
Love the seeds when steamed, add coconut.

Harum bau cempedak goreng,
Dari dapur sampai ke depan.
Biar lembat usah nyaring,
Tertib bercakap lagi sopan.

You stay young and keep a song in your heart, best regards, Lee.
ps, you honour me link to my place. Terima kaseh. Go ahead Big Momma, make my day. Lee.

lvynana said...

Kamek minat cucur cempedak jak, nok fresh ya sik mok eh.

There was an error in this gadget