Wednesday, June 23, 2010

bunyi berdengung di south africa

i really hate the annoying sound whenever watching the world cup for the past weeks. kept wondering where was the sound came from? the sound macam bunyi lalat or langau. bunyi berdengung!

ku baru tahu pagi nie. itulah kebaikan bila kita suka membaca. he he he.
banyak ilmu pengetahuan yang kita perolehi, kan ? ingat tu, rajin membaca itu amalan mulia!

benda yang mengeluarkan bunyi berdengung itu adalah nie:


photos from the internet

it is VUVUZELA. it is made of plastic, panjang 1 meter, macam kaler ada. dia banyak jenis juga. ada yang tradisional punya dan ada yang factory made. it is the noise-making trumpet of South African football fans, and it's come to symbolise the sport in the country.

ada yang kata bunyi macam gajah.
ada yang kata bunyi macam sekumpulan tebuan.
to me bunyi nya bila ditiup ramai2 adalah macam bunyi langau berdengung...he hehe

dalam news, one factory in china dah tak cukup tangan (walaupun pengeluaran menggunakan mesin rasanya) nak terima order. sekarang nie dah terlebih order.`

nak order sila lawati laman sesawang.... banyaklah! google jer... amazon pun ada.

7 comments:

Coffee Girl said...

Sama aku pun baru tahu... baca dlm BPost pagi tadi. hahaha. paduhal... Vuvuzela!!!!!!

Hamidah Mohamad said...

Nang mula-mula dolok bunyinya annoying tapi dah kita hari-hari nengar, telinga pun udah immune so now I just enjoy the games.

Big Momma said...

ngang,
aku baca dalam the star. kacak nama ya... boleh jadi nama anak..he he he

kak midah,
yo yo kak!!! apa khabar?
lama sik bertanya khabar kita tok..

i am enjoying the games too..so, which team do you predict jadi juara tek?

Hamidah Mohamad said...

Sen,kamek khabar bait, harap kitak pun sama..nang semua demam bola kinek tok..too early to predict at this point but I would go for the favourite teams like Brazil, Argentina or Spain haha..

Coffee Girl said...

Sen, u want to name adik Cengal as Vuvuzela? biar betul... nama ibannya apa?

Yo yo Kak Midah! apa khabar? lama menghilang? ney blog kitak ney? kamek mpun iboh nanyaklah

Hamidah Mohamad said...

Hi Din, kamek masih di sitok sik g cney..blog iboh tanyak juak dah lamak berkubur hehe..How're you doing ? Can't find you in FB too.Hope to meet you again someday.TQ.

lily lotus said...

kalau terlama sangat dengar bunyinya rasa annoying pulak..hehe

There was an error in this gadget