Wednesday, September 08, 2010

apa yang syiok masa raya dulu-dulu

our family moved to Johor Bahru when I was in primary 3 sampai form 3. my father kan police officer masa tu, baru naik pangkat inspector terus kena transfer pergi Malaya (kata orang sarawak mereferkan semenanjung). we were in JB first then moved to Kota Tinggi, then back to JB before moved back to Kuching.

bila duduk kat quarters polis, we were one of the non malay family apart from the chinese and indian. mostly orang sebelah-sebelah adalah orang melayu. yang best nyer masa raya!!! apakehe? well.......... masa tu lah jiran yang berhati mulia akan menghantar mangkuk tingkat yang penuh dengan lauk pauk yang sedap dan lazat. i was then introduced to masakan melayu/orang malaya kat situ. masa tu baru makan rendang, kari , nasi minyak, opor ayam etc. enak sekali... :)

just imagine kalau 3-4 neighbours yang hantar mangkuk tingkat, mak saya tak payah masak whole day... he he he. itu belum lagi dibawa pergi berziarah.

so, start dari tu lah my mother terpaksa belajar masak masakan melayu dari bini polis kat situ. terer juga lah my mom after tue... paling best ya lah ikan cencaru sumbat sambal!

pic courtesy of Google

from thereon, we all suka makanan pedas. kalau balik sekolah, mesti angkat tudung saji dulu. tengok apa lauk. kalau tak ada kari atau sambal tumis ikan bilis or sambal telur.... he he he tak ada moodlah nak makan.

pic courtesy of Google

7 comments:

Bb Hussain said...

woo...mmg time2 raya kalau org hantar2 makanan..penuh la makanan satu meja..best kan..

yatie sawanila said...

kalau raya i suka mkn everything hahahah

i remember masa i kecik kalau my mom buat sambal tumis.. mesti i tak nak mkn sbb tak suka makan pedas.. tapi bila dah kahwin sambal tumis jadi kegemaran plak...

Beautiful Stranger said...

sambal telur ya nang nyaman lah!!! i miss my moom..kelak suruh nya masak telur ya eh.

Ida Athanazir said...

haha.. kmk suka juak pedas. Mesti ada cabik padi, takut my family nanggar i gigit cabik padi gia ajak. Selamat Hari Raya :)

Ivy Metaga said...

selamat hari raya...eeee terliur melihat gambar ikan ya huhu..

lvynana said...

oo..'anak berek' duhal! (kata orang kampung kami)

Uncle Lee said...

Hi Big Momma, salam aidilfitri and selamat hari raya to you and all at home.
Happy holidays....and I love your ikan goreng, one of my favourites.
Have fun, and simpan satu lagu dalam hati, Lee.

National Geographic POD