Tuesday, April 19, 2011

kantin sekolah


keluar citer kat news cakap kantin sekolah tak leh jual nasi lemak selalu. tak leh jual jajan (keropok2 dan sewaktu dengannya). sebab apa? sebab takut anak-anak asyik nak makan nasi lemak dan jajan aje, kemudian statistik obesiti di kalangan anak-anak meningkat! pokok pangkal segala masalah nie adalah ajaran ibu bapa atau tabiat dari rumah.

i am very proud to say that tak rugi i hantar my kids to Junior Learning House for the kindy before. agak mahal sebab half day the fee was about RM230 a month. tapi yang bestnya kat situ, anak-anak kita dilatih untuk membawa bekal sendiri dari rumah and not encourage to share food with frens. ya lah budak2 kecik mana tahu sangat halal haram.

so until now, barry and cengal bawa bekal sendiri dari rumah. it can be anything. nasi goreng, mee goreng, biskut orio or chipsmore, or even buns from bakery.air nya pulak air mati or air sirap, but most of the time memang they ask for air mati je..
only now bila si barry dah besar sikit, and he got to stay back for extra class or attend co-curriculum activities on saturday, he is allowed to go for canteen food. itu pun dia rasa terpaksa sebab dah biasa berbekal dari rumah. lagipun, they know how to assess the cantin operators bersih ke tidak... :) some kantin sekolah ambik mudah je nak jual barang apa. mostly they jual nugget n sosej goreng. mee goreng yang simple amat dan berminyak. tak lupa nasi lemak bungkus seco'et.

adalah dicadangkan bahawa kantin-kantin sekolah menjual barang makanan seperti di bawah.... (cewah... )
:

1. buah-buahan segar yang telah dipotong
2. sandwiches - tuna, telur atau ayam
3. mee hoon yang dimasak dengan sayuran seperti carrot, taugeh, sayur sawi, telur
4. salad
5. nasi ayam yang di selang seli dengan nasi lemak, spegeti, pasta
6. bubur ayam atau telur
7. american breakfast - telur dadar, kacang panggang n toast bread

airnya pulak, sediakan je air mineral.

bila tengok menu kat atas tu, kantin sekolah boleh tukar jadi standard cafe dah..... he he he he

i teringat masa sekolah menengah kat JB dolok ( sampai form 3). awal pagi , upon arrival kat sekolah pakai bus, after putting my bag kat kelas, i would go straight to the canteen. nak beli apa? beli mee goreng dia sedap sangat. at that time cuma 30 sen sepiring. 'heaven' ! almost every morning walaupun masakannya simple sangat. kalau ada wang lebih, masa rehatnya makan mee rebus! yeah baby.... mee rebus cuma 50 sen je time tu. circa 1981/82...hehehe



3 comments:

Coffee Girl said...

Yakan? kantin sekolah i duly jual mi goreng dlm plastic RM20 je pun dah banyak. Sekarang RM1.00 yarabi! Tapi i dulu pocket money RM0.50 je sehari. Budak2 sekarang minimum R<10 sehari. sigh...

AmirFX said...

Dolok time skolah kmk pernah nemu nasik lemak 50sen saiz bola lawn ball.. Nektok sekda gik nemu nasik lemak rega ya.. haha..

Puan Isah said...

Mak isah setuju budak-budak dilatih ngembak bekal dari rumah. Macam ya lebih bersih, lebih menjimatkan dan budak-budak akan belajar tidak berbelanja gilak.

Waktu mak isah pun time dolok, jalan kaki kesekolah berbekal. Belanja hanya 0.20sen sehari. Balit rumah makan nasi rendam ngan air makan ngan ikan masin.

Duhh..mun kinek tok budak2 akan pengsan diberik makan kedak ya ha ha...

There was an error in this gadget