Friday, February 17, 2012

DONT BE AFRAID TO BAKE


Gara-gara selalu sangat rancangan memasak di TV, my girl Cengal ask me to bake cookies and cake.  Dia syok sangat watching the Junior Chef.  But the kids i that reality show memang berbakatlah.  Pandai dia orang memasak resipe yang kita dewasa nie belum tentu lagi boleh buat.  Bestnya kalau kat Kuching nie ada akademi untuk budak2 belajar masak.  Memang I will suruh Cengal mendaftar masuk..

To me, memasak nie kena ada bakat semulajadi... Two persons may cook the same food, use the same method, follow the same recipe with the same ingredients.  But the taste may not be the same.. Kena ada UMMMPH tersendiri untuk nak kasi hebat masakan tue...

Oleh kerana anak pompuan saya  nie akan membesar jadi anak dara tak lama lagi..... terpaksa lah mummy encourage her interest in cooking or baking.  Dah plan nak beli keperluan untuk baking nanti.  Slow-slow nak bake cookies, buat cup cakes, cakes etc....

Antara memasak and baking, I am more to cooking.  Tak payah nak bersukat bertimbang.  Main estimate je.  And baking nie to me ada leceh sikit ...hehehehe.  Tak pa, demi anak pompuan ku itu, kita rajinkan sikit untuk menge'bake' nanti..

Early this year, kita dah buat eksperimen.  Her daddy asked her to bake his birthday cake.  Oleh kerana bahan tak cukup dirumah, we bought the 'ready to bake' cake.  Strawberry cake.  Cuma tambah telur je... Arahan cakap bakar for 45 minutes, tapi masih basah juga kat tengah cake tu... in the end kena bakar dalam oven for 1.5 hours.


Kek dah siap.  Gelap je permukaan.... tak pe, kita buat fresh cream to cover. 

 Menggila google cari recipenya... dapat juga.  Tu pun 2 kali buat.  First time failed.  So, hasilnya...

 Strawberry cake covered with fresh cream and sprinkled with crush oreo biscuits....

 Happy birthday to u.... happy birthday to daddy...


Tanamkan moto dalam diri anda..... dont be afraid to try to bake.  Kalau silap, tong sampah ada.... ha ha ha.  Tak pun adunan kek tak jadi boleh buat lempeng or pancake...

Happy weekend......



6 comments:

mavis v. said...

you're right sis..don't afraid, tak jadi kek tu belakang cerita, janji dah try.

Coffee Girl said...

Kalau silap buat, boleh pakai food fight!!! yeayyyy!!! i lom gik try baking.

AmirFX said...

Haha.. Menar ya Kak Tia... Mun salah tong sampah nang sentiasa terbuka.. LOL.

wa khairul onggon said...

Alu teringat kek hati parek kmk kak.. adoheh.. :(

Rt-qaH said...

wahhh nyaman lu jak rupa kek ya lok...

ezasunflower said...

macam sedap jer? terliur jugak nengokk..!!

There was an error in this gadget