Thursday, March 08, 2012

Have u submitted yours?


Closing date is 30th April.  You can start doing ur submission as early as 1st March.  I did mine on the 6th March.  What is it?


Non other than ur submission of tax assessment for the years 2011.  Come on... e-filing kan dah ada.  Do it from your own laptop kat ofis ke, kat rumah ke, kat cafe ke... tak sampai 15 minutes pun.  Dengan syarat u have all the necessary documents that u need to refer to dah ada di sisi u. 

If u ever submit urs thru the e-filing last year, just login with your IC ni and ur password.  Pastu just follow the steps...

Very easy and convenient...

What motivated me to submit early?  Sila tengok bawah...


Ye.... part cukai terlebih bayar.  LHDN will bank in to your account within or after 14 days of your submission.  Last year, I was surprised they bank in to ur account directly, and it was tak sampai pun 14 days... This year I'm expecting this amount.... lebih kurang lah...

Agak-agak dalam 23rd March nanti or earlier... he he he... Boleh beli baju baru, kasut sebiji, perfume ke...


So.... jalankan kewajipan anda sebagai seorang rakyat yang bertanggung jawab.... Cewah!!!!



8 comments:

*Vivilicious* said...

kmk belom kak..apa doc yg berkaitan ya tek? mcm resit2 kh? isik benda tok..mksd kta akn bayar ka? or the amount already deduct form our account actually? n kita isik tok sbb mok clarify jak bpatutan sik dedcution kta ya tek?

almaklum..baru 1st time. haha

Vivi tok. hehehe

AmirFX said...

KMk belom pernah bayar gik..

Tia said...

Hi V,
When ur annual income reach certain level yang boleh dikenakan cukai, then u will need to pay. Selalunya, ur office akan buat potongan every month. PCB they call it. Kalau potongan tu boleh cover the amount taxable, then u will be refunded. Kalau kurang tu yang kena bayar.

U still kena isi the form. Documents yang dimaksudkan adalah Form BE, resit u beli buku, computer, resit klinik if ur claiming for your parents yang ada seriuos illnesses, statement insurans etc. For online submission, u dont need to submit all these, just key in the figure. But u need to file them for future reference.

Hope this helps...:)

Amir,
Baguslah.... tapi asal ada pendapatan kena submit juak. Bayar or ada refund ya lain kira..

Uncle Lee said...

Hi Tia, kita belum lagi. Next week...For me, I dapat duit balek, ha ha.
You have a nice weekend.
Lee.

lvynana said...

arghh..paling tak suka buat nih!

Coffee Girl said...

ah! aku pun tak suka buat ni... last year punya tak dibayar balik langsung. malas... malas... call call pun tak dilayan... bencik... *merajuk*

Tia said...

Uncle Lee....
Baguslah.... dapat refund..:)

Ivynana,
mem... nak tak nak kena buat jugak..

Ngang,
embak sitok, i fill up for u. sure ada refund kelak...hahaha

mr_abs said...

bolehlah kmk merik no akaun kmk tok nak owhhh kak. makaseh eh. haha

There was an error in this gadget