Tuesday, November 06, 2012

Read at your own risk



A capacity and taste for reading gives access to whatever has already been discovered by others. 

- Abraham Lincoln

The habit of reading is the only enjoyment in which there is no alloy; it lasts when all other pleasures fade. 

- Anthony Trollope


Membaca itu jambatan ilmu.  Makin banyak membaca makin bertambahlah pengetahuan kita semua.  Timbalah ilmu sampai ke hujung dunia, hujung nyawa.  Membaca dapat mengembang intelektualiti, mencerdaskan akal dan fikiran.

Bak kata pepatah.... 'Buku adalah jendela dunia, dan membaca adalah kuncinya.'

Walaubagaimanapun, untuk masa kini, pembacaan adalah tidak terhad kepada buku fizikal sahaja.  Pepatah di atas terpaksa diubahsuai menjadi .. 

'Internet adalah jendela dunia, melayarinya adalah kuncinya.' 

Betulkan?  Dalam internet, banyak blog, ebook, artikel, website dan sebagainya yang dapat diteroka dan dibaca.  Macam-macam topik ada.  Pilihan anda adalah luas sekali.  U can spend hours and hours in front of your PC , laptop or tablet to do your reading.  Like myself, I dont have much time to spend to read books nowadays.  Kalau ada pun setakat Reader's Digest yang disimpan dalam kereta dan akan dibaca dalam kereta while waiting for the kids balik sekolah.  Sekarang ni kalau baca buku yang tulisannya dicetak kecil-kecil, masalah juga.  Mata dah tua.  Kalau ada pun majalah nak dibaca, tunggulah 5-10 minit..... bunyi serombong kapal akan mula berdengung....he he he...

That's why time ngadap laptop masa buat kerja kat ofis, harus diselitkan dengan melayari internet.  Check blog-blog hebat masakini.  Bukan diterhadkan dengan blog hiburan, resepi, artis atau blogger terkenal sahaja.  I tell you.. u can learn a lot from these blogs.  Please dont look down.  A lot of information can be obtained.

Recently, I have extended my interest to read on politics dan property investment dan sewaktu dengannya.  Suka-suka je.. need them to tickle ur mind once in a while.  Of course lah u tak boleh terima bulat-bulat, u need to think thru, filter it.  Buang yang keruh ambil yang jernih. 

Check this blog out.... very interesting and provocative 
Enter and read at your own risk... :)
The subjects are current and the writer is very very knowledgeable.

For property investment, maybe dah lambat nak mulakan sesuatu.  But the knowledge u gain from these blogs u can pass it down to your kids, siblings, relatives and friends.


Truly, u will gain a lot of knowledge in property investment.  U nak beli harta tanpa modal? Sila klik.  The writer has 13 or 14 properties dalam usia muda and now dah berhenti kerja di bank.  Makan duit sewa and conduct seminar je.. and dia tak lokek kongsi ilmu.

Sharing is caring kan?





No comments:

There was an error in this gadget