Tuesday, July 30, 2013

Bing ooo Bing



Mode ngerepak (membebel).

Aku ni penyabar orangnya.  Tahap kesabaran ku memang tinggi.
Sebab aku tahu kalau marah teramat marah, suara ku akan bergetar bila bercakap dan tanganku cepat nak melibas cari mangsa.  So, aku apply anger management.  Cewah.... ayat.
Tak lah I memang cool..... dalam hati banyak taman.  Taman bunga, taman burung, taman rama-rama dan taman rashidah utama.  Sukati swipe macam swipe phone nak tukar taman.

Petang tadi ke'cool'an aku tergugat.
Masih terkawal kerana tak ngerepak on the spot.  Cuma terdaya menyebut 'ASTAGA!!'.

Dari pagi dah plan nak masak spegeti.  No eat rice today.  Apart from spegeti, makan saladlah as a side dish.  Memang boleh buat sendiri, tapi not worth it.  Buatnya bukan banyak pun.  Just a portion for two.  So the vege nanti dok je dalam fridge sampai layu and not fresh anymore.

So petang tadi lepas fetch Cengal and Barry from my mom's place, aku drive terus ke 'BING COFFEE' di Jalan Keretapi nak beli caesar salad.  Caesar salad dia sedap.  Laipun si Cengal merengek minta dibelikan brownie.  Masuk cafe cuma ada 2 orang gadis tengah duduk bersembang.  Aku terus ke kaunter.  Order terus salad and brownie.  Take away pls.. Bayar and duduk tunggu.  

 
The clock showed 6.09pm as shown in the receipt.  Aku ngan Cengal duduklah sambil menyelak majalah.  Barry tunggu dalam kereta. Meja sebelah tak berkemas dari aku mula masuk tadi.

Hi hi hi..... kekekekeke... kedengaran bunyi the 3 ladies ketawa kat belakang kaunter.

"Aku ngembak mee tek pakei sungkey."
Bla.. bla..... bla....
kah kah kah...hahahaha... kedengaran bunyi gelak lagi.

"Aku raya tok sik meli baju raya.... meli jeans jak aku kali tok.."
Bla... bla.... bla...
kah kah kah....hihihihehehe

Jam menunjukkan pukul 6.19pm dah.  Aku bangun dan terus ke kaunter.

"Dik, order kamek tek dah siapkah? 

"Aie.... kitak sik molah kah tadi?" tanya si cashier yang berhahahahehehekakah tadi kepada rakannya.
Muka si cashier dah beliang.  Pucat. Malu.  Sik berani bertentang mata ngan aku dah.

"ASTAGA!!!"  itu je yang mampu keluar dari mulutku.

Yang aku order cuma salad ngan brownie.  Kalau diprepare tak sampai 5 minit pun.
Kalau aku order lasagna ke, carbonara ke.... berapa lama aku nak tunggu lagi?
Kalau pelanggan ramai aku sik kisah nak nunggu 10 -15 minit itu.
Ni aku sorang je pelanggan time tu.  Syiok nyer berbual sampai order tak buat.
Supervisor or boss tak ada ye..... bukan main lagi bersembang.  Sampai tak hengat dunia.  Aku yang malu pulak dengar dia orang bersembang coz aku dulu juga pernah bekerja di kaunter sugar bun (masa tunggu result SPM) or even kaunter imgresen.  Tatatertib kerja kat kaunter kena jaga ye adik-adik.

"Sori kak...  " kata cashier tek.

Nasib aku.  Kalau orang lain, ada kena sembur sampai basah dorang ni...



8 comments:

Nur Lyanna Wan Yusof said...

Tok Bing dekat Jalan Kereta Api nak? I got the same service a few times. Sik pernah pergi sia gik. Same goes to the one dekat Premier 101. Best outlet is still the one in town. Supervisor sentiasa ada. The one at Green Heights okay.. tapi sia ada lokek sikit. Hehe. Salad dressing terpaksa mintak extra.

Tia said...

Nur.... auk. Bing jalan keretapi. Nang sik berapa juak...

Ophelia said...

Wah... Sabar kak Tia... Hehe

Tia said...

Ophelia.... no worry, I sabar je tapi takat ngerepak dlm blog je..hehe

Ez Vina said...

Kamek slalu juak ada problem ngan Bing, tok mmg dah lamak sik jenguk sia dah.

1 gik tempat slalu problem gia, Ipoh Kopitiam..haisss!

Nt Gravity said...

hahaha Tia.. nasib you tok penyabar...

mun i tek sik tauklaa pa terjadi...

Tia said...

Ez Vina,
They shud be professional in their services patutnya kan?

Aliey,
hehehe.... sabar jak. gine gaya mun sampei nak ngempas kaunter...hahaha

Coffee Girl said...

you should wear a tshirt that says "Be Nice, I'm A Blogger"...

National Geographic POD