Wednesday, July 01, 2015

Bila UP, kita cuba DOWN! But no cheapskate!


I could ride a bicycle when I was small.
I cycled to school for my extra curricular activities in Kota Tinggi, Johor. It was about 2-3 km ride.
I think I can still ride a bicycle now.  Why not? To work?
Jimat pun jimat... slim pun slim aku kelak.


Tetiba pagi ni, ada basikal lah pulak parking kat tangga.
Apakah maksud yang tersirat?

Baru dikejutkan dengan harga minyak naik walaupun diesel no increase in price.
Still.... so many things will be affected.

I guess we have to berjimat-cermat.... especially myself as the sole breadwinner now. Here are mine:

  • Breakfast like a king ... so to skip lunch.  If feel hungry around 2-3 pm, go to office pantry for free coffee.  Bring own biscuits or ambik from boss punya stok jajan!
  • Try to skip dinner for 'intention to lose weight' sake.
  • Cook at home - ermmmmm maybe weekends, damn tired after work and chauffeuring kids around during weekdays.  Kena pandai cari kedai makan yang offer good food with reasonable price.
  • Kurangkan aktiviti happy hour after ofis or Friday nite - ermmmmmm dah lama kurang pun. Maybe once in a while bolehlah.
  • While waiting for kids habis tuition, lepak dalam kereta,.. take a nap.  Jangan nak merayap ke McD or kedai mamak or ke mall.
  • Beli baju waktu mega sales.... :)
  • Sembur minyak wangi waktu pagi je.... jimat minyak wangi tahan sampai setahun... dah nak habis dah pun... huhuhu... sapa nak derma sebotol?
  • Angan-angan nak melancong ke Singapura dan Thai again dilupakan dahulu.
  • Plan your route, plan your activities supaya tak ada kes melencong dari tujuan asal.
  • Bila anak2 bawa tengok wayang, suruh dia orang tunggu sebulan dua.  Clear DVD akan keluar. RM5 sekeping versus RM50 minimum spending on tickets and popcorn.  Nak jimat nak buat macamana.... sama-sama cari makan ya KPDNKK.

Jangan suruhku makan nasi goreng NoGST taip-tiap hari.
Jangan suruhku cari laki baru untuk support.
I am not a cheapskate.

Nahi... nahi beti....




3 comments:

Coffee Girl said...

Pergi KFC jak kita wai... lol

Tia said...

hahahahaha.... lama juak sik mengepsi

Ez Vina said...

Nehi? Yeah..jum kita jimat.

National Geographic POD