Wednesday, March 25, 2009

why i dont blog in iban?

bukan gue sombong, okay! bukan gue tak mengaku diri sebagai iban!
gue sebenarnya kurang fasih berbahasa iban yang dalam dan kurang pandai menulis dalam bahasa iban. kekadang tu jeles juga membaca blog berbahasa iban para bloggers yang sering gue lawati. bercakap dalam bahasa iban tu boleh........ tapi slang orang kuching lah... he he he. nak menulisnya, minta maaf le... tatabahasanya, sentence structuring nya memang gue lemah... vocabulary pun kureng...

masa primary 3, gue dah bersekolah di kota tinggi/johor bahru coz my father police officer ditransfer ke sana. kat rumah memang lah cakap bahasa iban, tapi kat luar tu cakap 'malaya'. balik kuching cuma masa form 4 dah. at that time, bila dengar rakan sekolah berbual dalam bahasa melayu sarawak, gue memang tak paham. ingatkan bahasa bidayuh ke or melanau, tapi bahasa local rupanya. 6 bulan kemudian baru gue fasih bahasa melayu sarawak sampaike hari ni.

so what do i do to improve myself?
dengar wai.fm sekali-sekala...
beli magazine dalam bahasa iban, contohnya PEGARI...

bolehle kan? slow n steady.
kalau ada kelas bahasa iban, i memang nak si barry ngan cengal join..
budak 2 orang tu namanya aje bangsa bidayuh, daddy nya cakap iban to them
bahasa bidayuh nya tau mengira je... ndik, due, taruh, .........

akai....

12 comments:

farah.loren said...

nak nemu jakuk iban gilak kitak duhal. yalah mun dah diam semenanjong dari kecik nang susah juak kali. anak kakak kamek , bila di klaka serawak, alu lah "wawah cakap ape niiii???!! sik sikk tuuu??" ahha

mama belian n cengal said...

farah,
jako dalam bahasa iban ya masih boleh...cuma bahasa baku iban ya sik berapa gilak...he he

Rudy said...

sekpa mama, go slow n stedey..

Desmond said...

Apu....nadai nyako nya... tokey di Sri Aman nemu nyako nyako...

One Other ... said...

hihih.... nemu nya ***** baga ajak!
akai...

Audio said...

Adohhh...mun mama molah entry blog dalam bahsa iban... aluu laa tengangak-ngangak mek blurr sikpaham :|

[ LADYKiKi] said...

hehe if ktk dah sik brapa..kmk toklagi lah sik paham lansung.. bergolong jak lidah mun nak klaka.. hahaha dgr pun 2 X5..tedah mek tok kurang bahsa untuk dibelajar..=( heheh

MAMI_FARIS..... said...

sik pa bah.. slow2... kmk dgr org jakuk iban faham... nk berkelaka sik teror.. tp rugi juak owh mun sik pandey bahasa ibunda dirik pun..

keranjaimanok said...

endaiiiiiii... enda mih aku nemu ngelama tu. assapai.

mama belian n cengal said...

aduhai.... ramai yang salah faham. pandei aku tok berkelakar iban sebenarnya...

cuma bila nak 'berkarya' dlm iban ya ada kureng sikit. berkarya means writing here. i am weak in iban vaocabulary, sentense structuring or even tatabahasanya.... malulah ditetak orang kelak, bagus sik nulis. imagine mun u maca esei dalam BM yang sik berapa... he he he

Hamidah Mohamad said...

Kamek pun ingin nak belajar bahasa Iban.Marek masa sekolah menengah di Sarikei n Bintangor pande juak kelakar Iban,dah masuk kolej lalu ilang semua hehe..(di Facebook sidak make bahasa Iban,leput kamek nak faham)

Uncle Seven said...

aku nemu dik jakuk iban, dolok aku dudok di Sri Aman dua tawun, mimit nemu ku jakuk iban...

National Geographic POD