Tuesday, August 25, 2009

aku berhijrah?

nak hijrah ke mana tu?

ingat entry nie dulu... oh boss ? dan yang nie ginei tok ?

emm.... aku sampaikan niatku kat our HR yang i minat kat internal vacancy tu. tapi dia tak kasi i apply post tu. offer post lain pulak. dia cakap i punya experience yang banyak dan hebat gilo tu, tak diperlukan untuk post yang i minat tu. tapi lebih diperlukan untuk post yang dia offer ... hmmm... fikir punya fikir.... apa salahnya cuba? tak cuba tak taukan?

dulu boss perempuan, yang baru nie pulak nanti bos lelaki... my colleague semua kata, u pergi join seksyen tu macam keluar mulut singa masuk mulut buaya... dah pulak!! tapi pikir lagi... kalau aku dah biasa dok mulut singa, tentu boleh immune dok mulut buayakan? mana tau buaya tu jenis jinak... bukan bujang senang tapi bujang cool... he he he

job description lebih kurang sama, cuma kalau masa nie i handle atau take care multiple customers, seksyen baru nie nanti just take care of that one big customer! assisting boss lelaki baru handle big customer tu lah... tapi multiple projects! nampaknya kena lah i ber'traveling' seantero bumi kenyalang ni nanti..

transfer seksyen je.... tapi tak naik pangkat pun. tak pe... kita buat hijrah! mana tau hijrah tu nanti bawa rezeki yang lebih. kalau pindah ofis nanti, tentu feng shui nya tukar. hopefully for the betterlah!

hijrah tu nanti dengarnya lepas raya.... calculate punya calculate... by october lah tu..

tak salahkan berhijrah for the better?

cakap pasal hijrah nie, i teringat ngan lagu kumpulan nasyid Al Jawaher, 'Kembara di Tanah Gersang' titlenya........ serious beb, i memang suka lagu nie dari dulu...

Kembara berjalan bersendirian
Mencari jalan pulang
Bilakah masanya embunkan menjelma
Di tanah gersang yang membakar

Alangkah pedihnya nasib kembara
Ditengah khatulistiwa
Tak siapa yang dapat menghilangkan dahaga
Namun tetap ia bertahan

( korus )
Kami semua senasib dengan mu
Wahai kembara di tanah gersang
Mencari kebahgian dalam hidup
Menempuh berbagai rintangan yang ada
Namun bahgia masih impian

Kau masih berjalan dibawah sinar
Bulan bintang yang membimbing mu
Suatu hari kau kan bertemu
Sungai mengalir di taman indah
Nanti di suatu masa

( ulang korus )

5 comments:

madey9600 said...

nang better ktk try tempat baru ya...urg lain xkan sama ngan kita..maybe bagi daknya ya mulut boyak but bagi ktk ya bgs..rezeki sorang2

f.loren said...

all the best mama !!!

khairul onggon said...

aok eh.. gudluck mama.. ktk kenak meli kemre DSLR sak byk gambar boleh share kelak mun ktk trabeling kohh... hehehe...

Rudy said...

yeah..go go go mama..mana-mana tempat kerja, sama asal pandei membawa diri..eheks..

dukunlintah plk said...

all da best :)

National Geographic POD