Friday, May 14, 2010

BN - Bila nak ......, baru nak ..........

Bila nak election, baru nak datang melawat negeri Sarawak kita yang aman damai, kaya dengan natural resources, berbilang kaum dan luas teramat luas...

Bila nak election, baru nak bagi segala peruntukan itu, peruntukan ini.... selama ini penduduk amat memerlukannya, turun naik tangga pejabat kerajaan memohon itu, memohon ini

Bila nak election, baru nak menjejak kaki ke rumah panjang yang jauh di hulu sana, ada yang kena naik bot 4 - 5 jam, ada yang sehari suntuk berkayuh, ada yang sehari suntuk berjalan kaki

Bila nak election, baru nak prihatin dengan keperluan asas rakyat setempat - api, air bersih, jalanraya, sekolah, tadika

Bila nak election, baru nak nampak semua pemimpin turun padang.. bemesra dengan rakyat, makan bersama, duduk bersila

Bila nak election, baru nak upgrade jalan itu, jalan ini, bina itu, bina ini...

Bila nak election, baru nak .... he he he banyak lagi sebenarnya..

kan best kalau election itu tiap tahun-tahun
apa kita nak, semua mungkin dapat
apa yang kita kurang, mungkin akan ditambah
apa kita tak ada, mungkin akan diadakan

jangan sampai.... Bila nak terhantuk, baru nak tengadah..



8 comments:

Willie a.k.a Reptoz said...

Ituler...cuma aku diam jer.

Ivy Metaga said...

betul2..kan best kalau tiap2 tahun ehhehehe

ztie said...

mmg macam ya koh.. sebab ya. time election la paling best nak molah projek.. as in construction~ hehehe... mesti berebut la org nak sapot.

lily lotus said...

haha..macam2 hal

Ms Tikot said...

Biasalah...nak mengumpan.Klk dah habis madu,sepah dibuang. Huhu...

Felicia F. Ramzi said...

u know, bok ritok i had a conversation dengan my colleague about pilihan raya and what not..
i was telling him, BN banyak duit, so sidak boleh salur up to 18 mil k sekolah, pembangunan and segala lah.. my perception, sidak membeli undi bukan undi yang genuine. mun pihak lawan ada duit, they'd do the same. cuma di kaca mata rakyat, and di tulis sidak media, BN menyalur duit dilihat benda yang positif sebab kononnya menunaikan janji kepada rakyat..

but orang sedar sik duit yang sidak guna, adalah duit rakyat dan duit bajet yang dipotong dari peruntukkan2 yang sepatutnya jabatan kerajaan dapat? sekolah mek orang peruntukkan banyak dipotong.. bonus kita ney da tahun marek benar sik?

tah lah.. permainan politik tok too deep for me to understand sometimes..

Amy's Online Shack said...

wow hahah, nice article.. good logic behind the two letters :)

cute-manja said...

wa sokong lu ... bila election, semua turun padang bila dah habis election mata idung sik nampak... banyak juak duit kerajaan kita.. tapi kenak rakyat masih ada yang susah .. sampei ada keluarga yang sik cukup makan, hairan ku koh... sampei masak rendang daging untuk 2ribu orang dapat bayaran lumayan gik RM8 ribu...hidup BN!

There was an error in this gadget