Wednesday, August 18, 2010

sedekah roti dibalas nasi lemak

this morning i had a meeting at another office. habis meeting dlm kul sebelas, on the way back to office singgah kat bakery. beli roti and buns. for lunch katanya, malas nak makan nasi. perut pun dah lapar berkriok--kriok. sampai ofis, cun-cun ada parking dalam compound. tak salah berbaik ngan makcik guard. security guard perempuan (makcik guard). dah 50 juga umurnya. kalau ada tempat parking kosong dia mesti reserve untuk aku..

so, i passed her one piece of my bun. terimakasih katanya. selalu juga i pass something to eat to her. kadang2 kalau i beli nasi lemak bungkus, siap tapau sebungkus untuknya. kalau i ada masak nasi goreng ke, mee goreng ke kat rumah for breakfast, i pack one for her kalau ada lebih. few weeks ago, i bagi dia secontainer kecik tempoyak. syiok kawan. dia selalu cakap, Tuhan je dapat balas budi u.... he he he... aku mampu tersenyum je... kalau aku ada lebih aku bagi ler. dia cakap, gajinya cuma 300 lebih je sebulan. 150 habis bayar sewa. tinggal dua ratus je untuk makan. ye lah, aku tolong setakat yang mampu. kadang2 hujung bulan dia pinjam 10 ringgit. bila aku cakap tak payah bayar, dia cakap mesti bayar, lain kali boleh pinjam lagi...he he he

siap parking, i naik ke ofis. tup...tup... atas meja ada sebungkus nasi lemak. my colleague bought for me (last time i beli lebih, i kasi makcik guard satu, my colleague satu). alhamdullilah... he he he. rezeki atas meja. tak payah susah payah cari lunch lagi. sedekah roti dibalas nasi lemak.

karma kata orang.... buat baik balas baik. buat jahat, Tuhan je yang tahu.

ala.... berapa sen sangatlah roti tue kata u. memang pun, just to share that Tuhan can do wonders. be good to all mankind. be humble. and i believe in doing all that!


5 comments:

Beautiful Stranger said...

bena ya kak, nang sik patut mok jaik dgn org..waima nya just keja gia.. sama dgn makcik cleaner kmk ctok. suka nya ngemas opis kmk wp kmk sikmok. kdg2 awal mek mesan, sikperlu sapu or vacum. sbb byk gik tmpt perlu nya polah bah..then pagi tek..nya tukar bunga kmk..ke bunga yg lebih byk2 gik utk letak ats meja kmk..hehe

bait ktk kak..bg kmk, sikda rugi kta mok polah gia bah..makin byk pahala dan rezeki ada lah..

mr_abs said...

mena ya. orang camya, mun kita dudok kakar ngn sidak. mcm2 benda kita bleh blaja. mcm kmk, nang salu la bloyar ngn dak makcik cleaner. bait ada sidak. hehe

Faizal n Fashitah said...

Rezeki yg mama dapat hasil molah kebaikan ya ba XD

dukunlintahplk said...

:)
*senyum itu pun satu sedekah
:)
:)
;)

kal jis (im not carl zeiss) said...

Y anamanya berkat dan rahmat mama.. Alhamdulillah... burppp... eh hehehe...

National Geographic POD