Wednesday, November 24, 2010

sehari di wad



semalam i cuti. my fren paksa ambik cuti. dia nak i dok jaga dia kat hospital.
seharianlah i di wad sakit puan semalam. she was admitted sebab doktor nak ambil sample tisu kat rahimnya. kira close friend walaupun berjauhan. umur kami dua cuma 3 hari berbeza. dia muda 3 hari daripada i. i hope the result kalau keluar nanti tidak mendukacitakan. my fren dah menyerah kalah. i told her to think positive, sebab bila minda u dah give up, your body pun akan respon sama.... :(
takdir is one thing, but your will to fight is another thing!

macam-macam ragam manusia dapat dilihat.
pesakit, peneman pesakit (macam i time tu), jururawat, bakal jururawat yang buat praktikal, doktor, doktor praktikal, cleaner hospital dan pelawat-pelawat. kalau ambi gambar memang banyak dapat dipost kat sini, tapi tak sesuailah u mengklik sana sini kat dalam wad, kan?

image dari google

mari, i nak share my experience and my personal view yesterday....

pesakit
ada yang teruk sakit, ada yang ringan je sakitnya. so, ada yang cool je.... enjoy makan, then tidur and relax je. ada yang berlipstick juga kat atas bed tu.... jaga penampilan of course... he he he


image dari google
cam ni lah rupa uniform pesakit...


peneman pesakit

ni pun macam-macam perangai. ada yang terlebih tidur pulak dari pesakit, terlebih makan pun ada. siap beli jagung in a cup, makan keropok, makan nasi lagi meriah. ada juga yang dok diam-diam je..... ada juga yang jenis PR nya lebih... siap interview orang belah kanan, belah kiri.

jururawat
dia orang nie sekarang tak lah garang macam dulu2... dulu dia orang tak ramai, so kerja banyak tu yang buat nampak garang dan berperangai suka tengking pesakit. sekarang nie, dah ramai. tambah pulak bakal jururawat dari kolej swasta dan kerajaan yang buat praktikal kat situ. assistant dah ramai, kerja remeh temeh dah boleh pass kat budak baru. so, jururawat kini dah ramai yang tersenyum... :)

bakal jururawat
alahai.... kiut kiut lah dia orang nie. not only bakal jururawat dari kolej kerajaan yang buta praktikal kat sini, but also kolej swasta. kat satu wad ramai dia orang ditempatkan, so banyak membantu yang senior tu. they were very helpful, coz budak baru belajar so bersemangatlah tu.

doktor / trainee doctor
bestkan Malaysia nie? doktor multi racial juga. jururawat pun sama. doktor kat sini more to mentor untuk trainee doctors. bila time check pesakit, the trainees will update senior doctor tentang pesakit under their care, so time ni 5-6 trainee doctors akan mengerumuni and update the senior. kalau u biasa tengok Grey Anatomy, kira macam tu lah.... doktor dah glemer tak pasal-pasal coz of the series...

cleaner
part membersihkan wad-wad hospital rasanya banyak yang dah diswastakan. so macam2 uniform ada... not bad service.

pelawat-pelawat
yang ni lagi macam ragam... he he he. yang tak bestnya, malam-malam pun ada yang bawa anak-anak kecil pergi melawat. hish.... patut tinggalkan budak-budak kecik kat rumah. hospital tu macam-macam ada.... tak semena-mena, terjangkit virus ke apa ke..

tempat parking
nak parking kat hospital adalah satu dugaan yang memang mencabar tahap kesabaran dan ilmu pemanduan u.... ha ha ha. 3 kali tawaf belum tentu jumpa spot parking. bila masalah macam ni lah, mereka2 yang biznes minded tu buka tempat parking private kat luar kawasan hospital. bisnes adalah sangat maju mengikut pemerhatian i. bayaran parking adalah RM5, valid for multiple entries within a day. agak mahal tapi ok lah tu. tak da pilihan.

makanan dalam wad
ha ha ha..... ni satu lagi. kesian pesakit yang tak da pilihan. i rasa makanan yang dihidangkan masa i dok asrama kat koleh abdillah dolok lagi sedap. nak tak nak, bawa makanan dari rumah or beli kat luar lah.... maybe dia orang yang berkenaan ni tahu yang selalunya orang sakit tak da selera makan!

11 comments:

AinnalinaRamdzan said...

Lucu kan bila memerhati karenah org2 di hospital.. Mun maok dibukukan, kali sik cukup 1 edisi, maok tmbh edisi lain juak kali...hehe

U're such a gud fren. Sggp jg ur bestfren skt. kwn mcm ktk susah maok carik nowadays. hehe. keep it up. stay true ya~

Khairul Antasha said...

sweet corn rah GH nyaman.. hehehe...

harap2 lah result nya ok.. doa byk2..

lvynana said...

wah..pandangan dan pendapat yang menyeluruh.

Coffee Girl said...

Mama... neman kamek derma darah di Bloodbank weekend tok nak? i saja jak nak berjasa kepada rakyat. nothing better to do. hehe. serious nih

mr_abs said...

ai, sedih na jak? harap kwn ktk ok. bait ada ktk, jaga kwn. very2 nice :)

harap kwn ktk sehat kelak

BSI-BSR-VIVIAN said...

ada student kmk sik? mun sik ok..tukuk jak palak..sikpa..hehe anyway..semoga rsult ok la ow..

Ida Athanazir said...

...tak suka cium bau hospital, entah sapa ya suka kot??

Ms Tikot said...

Best juak survey kat spital tok, semua bendalah knk perati. Heheheh

miZZ_bUtteRfLy said...

biasa lah mun dh kt hospital tok..mcm2 ragam org boleh kita diat..tapi, siyes makanan kt sia nang molah org sekda selera mok mkn.huhu. BTW, kmk tag ktk utk cgek contest tok..klak diat2 lah blog kmk utk details contest tok..

Faizal n Fashitah said...

Nang.. nektok kiut2 jak nurse rah GH nun perghhh geram ati nangga heheheh.. Anyway, Mama.. I got a surprise for u.. tanggar jak lam blog mek nun XD

AmirFX said...

Tempat parking kat hospital lah perlu d atur agik asa kmk... Salu jak masalah bila nak parking kat dalam hospital... Parking space nang kurang jak...

There was an error in this gadget