Wednesday, December 15, 2010

bila FB meng'kantoi'kan tuannya

ni kisah benar... tergerak hati nak tulis after conversation with my sis.
tentang seseorang yang we kenal

awek ni tinggal jauh dari keluarga, baru nak mula alam pekerjaan.
sebelum ni mengikuti kursus diploma.
kursus ni ada diberi elaun tapi si awek ni tak pernah cukup wang elaunnya
sikit-sikit minta bapanya kirimkan wang belanja
duit makan, duit top up, duit bayar akses broadband
bapanya kerja pemandu je...

sebaliknya, kat FB.... lain cerita nya
weekend hepi hepi tengok wayang, hepi hepi makan hebat!
imejin bayar tiket wayang RM10, makan hepi hepi minimum pun RM10 (KFC lah katakan)
tambang lagi RM10, total dah RM30 minimum.

ya lah u boleh kata, belajar teruk2, kerja penat2 mesti nak berhibur sikit
tapi u kena tengok juga budget babe!!!
tahan iman tu kalau nak hepi2 dulu, sehingga dapat gaji penuh ok lah tue

ya lah mak bapak awek tak buka FB kat kampung tue, memang dia orang tak tahu kehidupan awek kat bandar yang cuba nak bermewah, tau-tau si awek asyik komplen, merengek minta duit belanja. tapi kita yang kenal si awek nie mestilah rasa tak puas hati bila tengok dia punya FB. cis macam cerekarama pulak...

bak kata pepatah, ukur baju di badan sendiri...




9 comments:

ztie said...

kamek sokongla glak2 tok kak.. Ada juak org yg kmk kenal mcm ya

AinnalinaRamdzan said...

hehe... yang baik kita jadikan teladan, yang kurang baik sm2 la kita jadikan teladan ho... kesian mak bpk nya di kampung...

CoKeLaT-RaWkZ said...

mun sik nurse mesti cikgu huhu.

byk dah dgr cita camtok. $$ x cukup, tapi kuat enjoy. Elaun sebulan (i talk bout nurse ok)dah 500 camya..but still mdh ngan dedi and mami mintak tambah 2-3 ratus gik weh.

belum lagik dikira, parents meli laptop, jaik jaik 2-3 ribu. huhu.

tapi cita yg menyentuh hati, kawan kepada mendiang my dad. this girl, a training nurse boleh gunakan $$$ elaun dia utk beri to her mother kt kpg, and bayar Kancil second hand nya.She ikat perut duit untuk beli buku dan petrol and then makan di dewan makan.

pandei nembiak tuk. mudah-mudahan hidupnya sentiasa diberkati.

BSI-BSR-VIVIAN said...

yah..mun mok ejoy duit sdnrik sikpa la juak..tok duit parent..adoheh..kmk yg bergaji tetap tok gik pikir2 juak berbeli...

Rt-qaH said...

ya bok..cian bapak nya..mek mok juak nak mintak duit dgn bapak mek..tp x bani..dah keja dah..;( terok da jak perangek anak ya...

TimmyLicious said...

hehehe...mesti nya sik terfikir berapa susah cari duit......aku dolok kerja start gaji RM500 pun dapat belanja dirik mpun. sikda minta duit parent agik dah

Big Momma said...

hi all,

tu lah kan, dah kerja tapi otak lom mature lagi... dan tekaan miss coki itu tepat sekali!

Globalized Dayung said...

Auks eh..aku kat sitok pun chukup2 makan dirik pun aja. Tapi setiap kali balik, adalah barangan jenama parents ku dapad. Rindu ati nangga sidak happy. Ya lah bapa aku merus pala aku carik kerja pas abis Ms ku. Nya pencen, mintak aku belanja adik bongsu aku kat Uitm. Dah kinek tok nya dah konvo. Ada ari ya, mak aku call crita bapa ku teringin bnr mok gi Sabah. Auks lah akan ku tunaikan. Ngenang ba susah payah sidak besarkan & skolah kan aku...

Jue said...

uish nang anggol nanga org camtok
tringat time study lok
byk da juak camya koh

There was an error in this gadget