Saturday, April 09, 2011

dari tingkap je....


ce citer friday nite...

i layan tengok tv sampai 12 lalu malam tu. si hubby dan anak-anak dah awal tidur. panas memang panas. tak cukup kipas angin siling pasang lagi kipas meja menumpu ke arah i. usop wilcha buat pembukaan untuk maharaja lawak that nite. femes dah dier ni. i memang minat kat watak usop nie sejak filem zombi kampung pisang sehingga ke filem hantu kak limah balik rumah. suaranya lemak merdu je bila bercakap. ada stail.

habis persembahan dier, dia show off dier punya t-shirt hitam ngan tulisan 'kite bakor'!

rasa mata pun dah ngantuk, so i masuk bilik nak tidur. baring dah lama tak juga nak tidur. kepanasan. pusing kanan pusing kiri. part yang best duduk kat apartment nie ialah boleh buka tingkap luas seluasnya. air con ada tapi tak tahan tidur ngan air con. rasa semak dan terkurung bila tidur, tingkap semua ditutup. rimas! so bila tidur dengan membuka tingkap seluasnya, kita dapat mendengar atau tahu apa yang terjadi di persekitaran tempat kita tinggalkan?

i duduk tingkat 3. selalu berdiri kat tingkap dan cuci mata tengok kawasan sekitar, juga penghuni kat blok sebelah. the whole block was rented by masterskill. so, banyak student nurse dari outstation mostly yang dok situ. kadang-kala riuh, kadangkala senyap je dia orang nie. kalau dah riuh, boleh dibuatnya menyanyi melalak-lalak tahap tak malu, tak pun dibuatnya berbual sorang di tingkat 4 ngan sorang di tingkat 1. gila!

astaga......... pembukaan ceciter dah panjang lebar, lebih 3 perenggan!

so, that nite. dah nak tidur nie. kilat sabung menyabung kat langit tapi tak juga hujan. then, i baring. tetiba terperasan satu kilauan cahaya yang lain kalernya. for sure bukan kilat and for sure bukan lampu kereta. kekuningan kalernye.

i pun bangun. mak kepoh sekejap. jengok kat tingkap. ASTAGA! API! Apartment TERBAKAR! blok sebelah, budak student punya, tingkat bawah!

nak jerit suara tak keluar.... paniklah katakan. kejutkan hubby!

kena marah pulak, 'aiee.... cepatlah tepon bomba!!!', katanya.

manalah ku tahu nombor bomba!! ahhhhh........... call je 911. lamanya dia orang nak jawab.
sementara tu hubby tukang jerit. dari tingkap je!


"API ! API! Fire! FIRE! oi.... api oi.. API ! API! Fire! FIRE! oi.... api oi."

at least suara dia nyaring. lama juga dia menjerit tue baru ada student yang perasan. pun rupa mamau semua, terkejut bangun tidur. lama-kelamaan ramai yang keluar, tu pun semua terpinga-pinga je coz mostly student pompuan. sorang je student laki yang keluar that nite.

berbalik kepada citer i call bomba tadi. rupanya bila u call 911 tu, i think they route u to KL or mane entah. why? becoz lepas explain itu ini, dia cakap, " ok, saya sambungkan puan pada bomba kuching ye!". ha.....

the call was made at 1.31 am ! bomba came dalam kul 1.45am. ok lah tue....syabas within 15 minutes jer...

sementara tunggu bomba datang tadi, i pulak jerit kat bebudak tue," sik da orang dalam bilit ya kah?" confirm tak de penghuni kat that unit that nite. either they balik kampung for the weekend or keluar merayau.

kebakarannya actually kecil je, dalam one of the room, tapi can be seen from my window. tak tahu apa yang start the fire, but the area kebakaran tu cuma kat one corner of the room. rasanya baju or curtain and books yang terkena api. luckily tak kena tilam, kalau tak besar lagi lah api tue.

(jangan tanya kenapa we all tak turun bawah je, main jerit-jerit kat tingkap je. i pun tak tahu kenapa. cis!)

by the time bomba datang, api dah padam dengan sendirinya. but the officers masuk juga to do routine check and all that.

at least i tak buat panggilan palsu. nama ngan nombor tepen kena rekod beb....

adakah ini penangan "kite bakor! kite bakor!" ?

7 comments:

AmirFX said...

Soley soley... haha..

Coffee Girl said...

Baik punya jiran. Baik jerit dari tingkap je. apuh.... Mama hero eh! Mama hero!!

Faizal n Fashitah said...

Kite bakor! kite bakor! ekekek. Tapi apahal pandei tebakar ndah mama hoh? Hishh kenak panah kilat ka?

Uncle Seven said...

tengah malam tengok luar tingkap...mok nilit orang nok projek nak ????? tapi terdiat api...cuciter..cuciter...

Tia said...

amir,
best lagu ya sambil menghayun tangan ala usop

ngang,
tersekat suara ku nak jerit, nasib kekanda ada.... he he he

F&F,
sik tauk juak koh. sik gago juak nak nanya sidak nembiak ya.

Uncle Seven,
macam2 projek dapat dilihat...hehehe, projek student berkemban, projek student pulang hostel kul 3 pagi...apa kes? hehehe

Sara said...

kakakahhh... cte suspend tp u bley buat i ketawa sorang2 sentia... "kita bakorr ajerr"

p/s: dah lame sgt tak singgah kat blog u.... hopefully semangat blogging i dtg smula

Tia said...

sara........... lama kita tak berurusan semenjak gue tukar section...heheheh

National Geographic POD