Thursday, August 18, 2011

si jejaka seksi berseluar bip di dapur


hampir meletup dapurku petang tadi! almost jadi balu juga..!

kisahnya begini.... balik kerja dan selepas menjemput si barry di sekolah, seperti biasa terus ke dapur. baju kerja tak tukar lagi. hari ini berbaju kurung. so, seorang eksekutif berbaju kurung bersinsing lengan baju sibuk di dapur.

oooo... gembiranya melihat seorang jejaka seksi berseluar bip aje sedang masak sup ayam. nasi dia dah masak. dia dah siap potong sayur dan keluarkan udang untuk aku masak. kalau tiap-tiap hari begini kan best... kurang stress eksekutif masuk dapur..

betul kata orang-orang tua dulu, tinggi mana kau belajar, kalau dah berkeluarga ke dapur juga kau nanti...

bila tasknya dah siap, si jejaka seksi berseluar bip meninggalkan dapur dan terus melakukan senaman tai chinya di living room.. i pun continued to cook. half way through.... gas masak dah mula malap apinya.

"tolong i tukar tong gas ya dolok..."

mengada sekejap. pandai tukar sebenarnya tapi saja nak buli si jejaka seksi berseluar bip. dia pun datang dan tolong tukarkan...

sssssssssssssssssssssssssshhhhhhhhh............

la..... bunyi gas keluar. takkan bocor. cabut kepala lagi and pasangkan..

ssssssssssssssssssssssssssshhhhhhh.......

"kepala tak cun masukklah! something wrong ni!" kata si jejaka seksi berseluar bip itu.

ketek! ketek! bunyi dapur gas cuba dihidupkan.

ketek! ketek! ketek!

sekali........... WALLA! berapi! bukan api kat dapur gas aje tapi kat TONG GAS too. kat kepala tong gas itu.

PANIC dah. tiup! (tiup pakei mulut manalah api nak padam, bangang betol!)

"where is the fire extinguisher?" jerit si jejaka...

dapat capai fire extinguisher, tapi tak dapat nak buka. dah expired kot. api masih marak.. saya timbun air kat baldi and passed to him.

"siram kat tong gas" i jerit!

thank GOD................ api padam!!!!
i did not know whether it was the right thing to do or not bila siram air tadi tapi at least api padam............ imejin kalau tong gas tu meletup! the probability of it happening is very high!

muka si jejaka seksi berseluar bip dah pucat!!!

dapur hampir meletup. kalau meletup, samada jadi balu or arwah sekali.

thank GOD we are save....

what's for dinner? nasi + sup ayam + kari ikan semalam + udang goreng tepung tak menjadi coz goreng dalam rice cooker!






6 comments:

AmirFX said...

Aihhh.. Bahaya ada jak kak.. RIa pernah ada juak kejadian cemya kat Boyan.. Nasib sekda pa2... Nway, berhatilah semasa memasak...

SEN said...

berseloar bib ajak..?mst onggon....

Nimi said...

haha best! lawak eh!

Nimi said...

btw kan mama, beli la portable induction cooker or electric multipurpose cooker.. they come in very handy at times like this..

Coffee Girl said...

Ohhh lucu! im sorry, tapi cannot tahan! mengucap mama... mengucap!

betul kata Nimi, invest la satu induction cooker ke, sik mahal, Rm100++ je. boleh pakai emergency daripada masak kat rice cooker. masak juak ya.

Tia said...

He he he.... Tq all.. Lucu memang lucu bila dikenang kembali..

National Geographic POD