Monday, November 21, 2011

CITER CUCUR PUSUK

selamat pagi....
tinggal 5 minggu lagi kita melangkah ke tahun 2012!
pejam celik pejam celik .... 2011 is coming to its end
looking forward ahead
come challenges, come problems, it's how you face and deal with it.
rite?

last saturday and sunday, duduk terperap kat rumah je.... full time house wife
daddy gi kebun, me and cengal, spending motherly and daughterly time
barry is holidaying with cousin issac in Kay El
tak tau bila dia nak balik, dengar2 almost christmas nanti baru balik
seperti biasa, bila duduk rumah, kena kemas rumah, sapu menyapu, vacuum,
cuci tandas, ironing and all those stuff.... and masak too

that friday nite, i cooked beef curry for dinner
typical me, kalau beefnya 1 kilo, my potato also 1 kilo
i love POTATO!!
so, breakfastnya roti cecah beef curry and ulang that for lunch too
sunday breakfast pun sama, kari ni makan lama makin sedap

that sunday afternoon, my sis, si Embok kata nak stop by at my house after her class kat OUM
siap tanya I nak hidangkan dia apa.  so, I told her nanti I buat cucur pusuk (ikan bilis)
ok katanya...
by 2.30 pm, i baru mandi lepas cuci tandas...
terus ke dapur

ambil 1 biji bawang bawang besar, potong dadu
bancuh tepung ngan sedikit garam, serbuk penaik, campur air secukupnya
gaullkan ngan bawang dan ikan bilis halus mulus
goreng.....
siapkan sosnya
dapat sepinggan besar, dalam 20-25 ketul (agak2 besar bola ping pong)
buat air teh satu jug
siap....
my sis dah datang, apa lagi .. we too makan ooppss... melahap tahap gaban
sepinggan besar cucur tu habis, cengal cuma makan 3 ketul je
kekenyangan tak terhingga


then, about 8 pm terima sms from si Embok
" perut kau sik sakitkah? banyak kali dah aku ber** dan sakit perut, berpeluh-peluh aku"
(gambar google)

he he he... aku pun sama
gila punya kerja, makan tak ingat, habis satu pinggan makan kami berdua
malam tu tak makan malam lagi, layan pergi toilet 3 - 4 kali...





3 comments:

Coffee Girl said...

kenak pandei sakit perut tek mama? mmm ter-over makan kah? haha lamak sik makan cucur pusuk

AmirFX said...

Tedah.. Mungkin mix cucur ya ngn aek teh sik ngam kali bila lam perut...

Uncle Lee said...

Hello Tia, I love your humour, and you sure can cook up a storm too. Love your cooking, sounds delicious. I have always loved ikan bilis, and what I miss a lot is that ikan sepat salt fish.

I bet your family looks forward to your cooking every night.
There is nothing more spectacular or appealing on this earth than that of a lovely wife, mother in the act of cooking for her loved ones....as she uses that special ingredient called 'love'.
Have a great week, and keep a song in your heart.
Lee.

There was an error in this gadget