Monday, February 13, 2012

15 minutes only boss...



It's family outing again,  Where to this time?
Damai Beach? Santubong Resort? Bako National Park?
Kita gi buat lawatan ke kampung our so called 'farm manager'.  Manager apa... more to caretaker je..
Orangnya tubuh kecil, tak dapat nak disuruh mengangkut barang-barang berat dan buat kerja berat.  Cukuplah sekadar jaga pokok-pokok lada, koko dan tanaman sekitar kat kebun tu.  Namanya En Katun.

En Katun tersangatlah happy that day bila kita orang ikut dia balik kampung.  Dengan happynya dia cakap... 15 minutes only u can reach my village!!!

Eh..... okaylah tu.  Tak jauh mana pun nak jalan.  Ye jalan kaki! Jalan kaki dari simpang jalan besar (Jalan Puncak Borneo) ambil masa 15 minit aje katanya.... Kira hiking cum exercise lah ni.  Excited semuanya.  

Sebelum tu, singgah kedai jual lada ngan koko dulu.... ciput je.  Tapi saja nak biarkan Barry ngan Cengal tahu yang kita kena usaha nak dapatkan duit.  At least they will understand the value of money.

Kedai ni rain or shine, for sure banjir memanjang...
Penimbang digital, so no worry kena tipu ke tak..
Ok set to go...
 
The main road in the photo above is Jalan Puncak Borneo.  Lom sampai ke Borneo Highland Resort lagi.  Our destination is as per written on the signage.  We parked our car kat tepi jalan and we need to walk all the way to the kampong.  Mr. Katun cakap 15 minit je, but bila I tengok the signage, 3km in 15 minutes? Naik eskalator ke apa nie?

Ikut turutan..... kontijen diketuai oleh Mr. Katun.  Diikuti Daddy, Barry, Cengal and yours truly... yang termengah-mengah.... Jalan okay coz dah disimenkan all the way through...


Kena lalu jambatan gantung yang sangatlah kukuh.  Motosikal boleh lalu lagi.... Very nice view I tell u.. Sungai bawah tu boleh bawa u sampai ke Waterfront.... The water is clear dan kalau nak mandi manda adalah tersangatlah cun..

 Jalan lagi.... lalu banyak pokok buluh.....

Masa ni dah cukup 15 minit.... What the 'toooot'?.. Nampak bumbung putih tu?  Tu lah rumah Mr Katun and it took us another 30 minutes to reach his house... All and all, 45 minutes naik dan 45 minutes turun... So, satu aktiviti berjalan kaki/jungle trekking/ hiking yang ambil masa 1 jam setengah.... Banyak kalori ku burn that day....Ha ha ha ha...

Tapi pemandangan sekeliling memang heaven.... menghijau je.. Seriuosly, to those who enjoy this kind of activity, silalah pergi ke tempat nie.... 

'Mummy.... walk fasterlah! U are so far behind!!!...


Cik Cengal pertama kalinya pegang PADI.  Secara langsung... Padi bukit so, enjoy the view lah...

'padan muka dia orang.... biar rasa macam mana aku balik kampung selama nie...'
Dah sampai pun....  Penduduk kampung nie hidup secara basic je.. Tak da set meja makan, sofa or katil kat rumah dia orang.  TV pun tak da. Simple life.  Makan buah-buahan dan sayur-sayuran fresh lagi... Air direct dari gunung dan bukan air paip!


Rumah Mr Katun.  His elder sister duduk sini sorang-sorang....
kepenatan....... kelelahan......... he his wearing his favourite baju batik
 
Kami disajikan dengan rambutan hutan.... manis walaupun tak jenis kopek.... We spent almost one hour duduk kat situ sambil berbual ngan kakak dan Mr Katun.  It was raining for a while juga....

Sekali-sekala bawa budak-budak jalan macam nie... at least to open up their mind!  Biar dia orang tengok tak semua orang hidup senang, tak semua orang duduk rumah batu.... and how easy and how simple life can be without all those IT and electrical gadgets...


3 comments:

Ms Tikot said...

Best eh...

AmirFX said...

Flooded trading? Membekalkan banjir? hahaa.. Lucu ada nama kedei ya... 3 kilometer mun ekot kat bandar kuching tok dari umah kmk kat Gita sitok sampei ke waterfront.... Jauh juak ya....

Coffee Girl said...

Best eh! ala... baru 45 minit mama. lom gik kitak naik Semban nun, 45min x 3! itu baru naik je...

There was an error in this gadget