Thursday, April 19, 2012

Age is just a number.


Berapa umur u?  43.  Dah tua ke belum. Entah.  Tak rasa tua pun.
Umur hanyalah angka.

Ada orang umur 28.  Tapi kerana pemikiran dan perwatakan yang matang, nampak macam dah 35.
Ada pulak yang dah 45, tapi happy go lucky, ada masalah hadapi dengan cool.
Berpakaian warna ceria selalu... so nampak macam baru 35 juga.

There.... age is just a number. 

But, u will find yourself dah 'mature' bila:

(i)   anda dah tak kisah dengan pandangan atau persepsi orang lain terhadap tingkah laku dan pendapat anda.   What you think matters most.

(ii)  anda dah tak kisah makan sorang-sorang masa breakfast, lunch or whenever.  To you, having your meal alone is the best as you need not to care of your companion's like or dislike.

(iii) anda pakai apa yang selesa dengan anda.  Tak ikut trend fesyen sangat tapi lah macam katak bawah tempurung. This is not only applicable to clothing, but also to the car you drive, IT gadget that you own and even the house you live in.

(iv) anda dah kurang bersosial dengan geng-geng anda.  Anda cuma bersosial pada waktu-waktu tertentu  dan cuma untuk aktiviti-aktiviti yang berfaedah sahaja.  Mostly will be family related, kerja dan special occasion only.

(v)  anda dah memilih teman.  Berkawan cuma dengan seseorang yang sependapat, sealiran maybe dan tak menyusahkan anda.  Yang lebih penting... 'ngam' dengan anda.

Kalau dedulu, umur 50 tahun dah kira tua.  Mana taknya, 5 tahun lagi nak pencen.  Sekarang umur pencen dah dilanjutkan sehingga 60 tahun.  Kalau perkhidmatan anda masih diperlukan, ha... sambung kontrak lagi year to year.

To me, anda TUA bila anda dah tak enjoy life anymore.  Buat itu ini dah tak berdaya.  Nak makan itu ini dah tak boleh, kena sekat.  Nak belanja duit pun hanya untuk beli ubat...

What say you?

2 comments:

Coffee Girl said...

Happy Birthday Mama! Thats right, age is just a number. Enjoy life, smile, and give ur bext punch! Bila ngopi tek?

Uncle Lee said...

Hi Tia, many happy returns of the day. Happy birthday!
Here's wishing you looking good tomorrow as you looking good today. With lots more to come, lots of laughter and good health.
Stay young, have fun.

The day when I stop admiring women, that is the day I am old. Or a young girl stands up in the bus and offers me her seat. Habis cherita! Ha ha ha.
Have a nice day.
Lee.

National Geographic POD