Thursday, June 07, 2012

Am back.. yes..


Helooo... what's up?
Big Momma back in da house.  Today back to work.  Syiok sungguh cuti almost one week.  Rasa macam tak nak balik kerja.... kalaulah laki ku jutawan, kalaulah kena jackpot...

Dulu rasa tak nak pakai dah nama Big Momma, tapi the whole office dari recieptionist sampai technician sampai ke fellow exec dah panggil kita macam tu... terima sajalah.  Bos-bos tak ada lah panggil, giler apa kalau CEO ku laungkan nama glemer ku itu.  Tapi our CEO panggil I by full name ... Sentia Anak so and so...

Cerita pasal Gawai? Basi dah...
Mentioning about basi... this morning masa singgah beli nasi lemak and kuih, terlihat seorang budak perempuan baya si Cengal turun dari kereta maknya, dengan muka bangun tidur, dengan air liur basi yang dah kering melekat kat tepi bibir... he he he... ooo tedah... maknya pun satu, apa lah salah suruh anaknya cuci muka dulu or 'empungas muanya'.

Cuti ni mostly duduk kat rumah je.... tapi bukan semua rumah sendiri, rumah adiklah, rumah maklah..
First day Gawai berziarah rumah mak dulu.  Sampai je dah ada tetamu kat rumah mak.

 Keluarga mak mertua and kakak ipar adikku from Bako sedang menjamu selera.

Some of the dishes.... lamb curry, ayam rendang, beef masak hitam, kuah kacang, ketupat pulut bersantan, brown kampung rice, nasi minyak.. rupanya mak ku tak masak ayam pansuh ...


Barry, Shasha, Ameer and Cengal happily makan-makan together....


About 1pm we start our visiting to Kampung Jambu, Jalan Puncak Borneo.  Managed to do 3 houses only.

 
First house rumah Encik Mike.. Daddy punya cousin.  They are close since childhood days.  A lot of dishes.  Antaranya itek masak pak lo, mix vege yang sedap, sambal belimbing kecil yang da bom, mee hoo goreng.. selain dari kek, biskut dan buah-buahan.... burp...:)


Encik Mike dengan dua anak terunanya yang hensem.....dua-dua sedang mengikuti pengajian di universiti..

Kita minum nie.....
Second house, rumah Encik Richard.  Juga dihidangkan dengan satay, ayam kacang ma, itik dan daging pak lo, kek-kek yang manis dan sedap and many types of biscuit.



Rumah ketiga rumah En Stephen.  Rumah ketiga nie sangatlah meriah ngan para tetamunya.  Juga famili 1 Malaysia.  Gambar dah malas nak ambil and some of the photos had been deleted by si Cengal.... I took quite a lot of candid photos of hers... tu yang dia mengamok...

'Ngabang' or visiting is about mengeratkan tali silaturrahim, wishing friends success and prosperity, enjoying each others' company by drinking and makan-makan together.  No more no less...  selalunya your attendance is very much welcomed and appreciated by the host. 

Kalau di rumah panjang, acara 'ngabang'nya lagi best, coz u start dari bilik no 1 sampai ke bilik penghujung rumah panjang itu.  Kalau rumah panjang itu cuma ada 10 bilik, kira ok lah tu.... kalau yang 40 bilik.... sehari semalamlah u 'ngabang'.  Siap dengan acara berjoget lagi kat 'ruai'. 


5 comments:

Coffee Girl said...

Best mama! selamat gawai!

Ms Tikot said...

Welcome back. Best nya juak gi ngabang eh...

lvynana said...

menu Gawai rumah mak u macam menu Raya la.

Stanley..yeay..byk juak ku 'kawan' ngan stanley tahun tok.

khairul onggon said...

yeyeah.. so kmk boleh nunggah ktk mama gik kah kak tia? hehe..

Tia said...

ngang,
same-same

Tikot,
best lagi mun dirik empun ada hang sikit...heheheh

Ivynana,
influence due to duduk semenanjung lamak gilak dolok..

onggon,
auk jang!! tunggah jak mek tok Big Momma balik... no hal

National Geographic POD