Friday, June 01, 2012

Lamb Curry, Beef Masak Hitam..


Start cuti on the 30th.  2 hari dah.  2 hari tak sentuh laptop.  Aman dan tenang. 

Tapi this morning, had to sms my boss, minta kesian.  Bukan main I promised him confidently that I would email him the final draft project proposal by 31st, today lah tu.  Requested to postpone submission till the 5th... he he he... Boss replied 'OK'. 

I attended 2 weddings two nites in a row.  On the 29th, adik Si Capek kahwin kat kampong, anak buah hubby.  Last nite, anak buah hubby juga kawin. Di sambung pula ngan esok lusa visiting frens n relatives for Gawai.. Bertambah lah kilogram....

This afternoon, seperti biasa I akan melapor diri di rumah mak I, sebagai tukang masak jemputan.  Dan masakan speciality saya semestinya Lamb Curry.  Nangis lamb yang dibeli tu kalau bukan aku yang masak... adakah?  Die-die aku juga yang kena masak !

Other than that the menu for tomorrow adalah.... teng teng teng!!

(1)  Lamb Curry
(2) Chix Curry juga ( for those not taking lamb)
(3) Beef masak hitam
(4) Ayam rendang
(5) Ketupat ngan kuah kacang
(6) Ayam pansuh (esok masak)
(7) Nasi minyak ( esok masak)
(8) Mix Vege (esok masak)

Ha ! 8 jenis !  Sama menu ngan Hari Raya kan? Itu lah influence lama gilak duduk kat semenanjung dulu.. Semua masakan melayu.  Lagipun kena sediakan makanan halal for my sis' family and my brother's frens. 

Year in year out menu tu jugak...Kami adik-beradik dah cuba nak tukar menu tapi kuasa VETO masih digunapakai oleh bapaku.  Tak ada chance lah kita orang nak hidangkan... spegeti ke, laksa ke, lontongke, mi rebus ke kecuali rumah kamu sendiri...

Tak jemput ke?
He he he..... I 'berziarah' kat my parents' house pagi je...lepas tu pecut naik kampung nun di Jalan Puncak Borneo.  Lain kali lah ye Big Momma jemput.  Rumah kamek kecik jak koh, atas langit,  Mun molah open house terpaksa makei sistem calling number.

Imejin,...

'Family no 5 sila naik, anda diberi masa 20 minit sahaja'

Sik gila?... Tunggu kamek dah molah Istana Takeshi atas tanah kelak muka open house, baru jemput kitak semua...

so, ucapan sikit...

SELAMAT HARI GAWAI to all frens n relatives, to all blogger frens, to all silent readers!!!
Happy long weekend to the rest .....

2 comments:

mr_abs said...

kelak mesti engkah gambar :)

Coffee Girl said...

Your lamb curry is to die for!! bila tek open house kita2 jak? heheh

Selamat Gawai Tia!

National Geographic POD