Thursday, August 23, 2012

SUSU KANGKANG


Macam-macam dah dunia nie.  Tak cukup buat nasi kangkang, kini dah ada susu kangkang!

Selalu dalam subjek ekonomi dulu selalu keluar soalan macam nie..
What is the relation between supply and demand?
What is the relation between oil prices and economy activities?

Sekarang nie, what is the relationship between susu, kangkang and jubah?
The answer is orang pakai jubah, curi susu and simpan susu celah kangkang...

gambar dari Google - tengok tu, susu yang dicuri dimasukkan dalam pouch yang dibuat khas dalam baju jubah tu...


Dalam berita semalam , keluar news pasal aktiviti mencuri susu formula yang branded dan mahal di pasaraya sekitar Lembah Kelang. Dua tiga orang perempuan dan few male accomplishes akan menjalankan aktiviti tersebut berkumpulan.  Susu-susu tu nanti akan dijual semula.  Aktiviti mereka itu dirakam oleh kamera keselamatan.

Susu memang mahal sekarang.  Sekotak or setin susu branded hampir seratus harganya... Kesian ngan parents baru sekarang nie... it is very costly to raise a child nowadays. 
Bayangkan, kalau kat bandar anggaran kos untuk seorang bayi lebih kurang cam nie:

Kos upah jaga anak/ nursery - RM400 - 500 sebulan

Kos susu formula - RM400 sebulan
Kos lampin pakai buang dan medical - RM300

Ha.... lebih RM1,000 sebulan
Kalau ada mak, makcik atau sedara mara tolong jaga dapatlah kurang 200-300.

Anak-anakku dulu, minum susu lactogen je.... Dah check ngan doktor child specialist.... dia cakap tak banyak beza susu formula biasa ngan yang branded... Kalau dah gene kepintaran dan kepandaian tu dah ada, tak kemana perginya...

Kamek minum susu soya je...





2 comments:

Coffee Girl said...

tsk tsk tsk... macam2 taktik sekarang ni. yg aku tek, ingat tajuk ya cerita lain, rupa2nya curi susu... hahaha

lvynana said...

adoh..sik berkat na berik barang curi ngan anak, kelak dah besar confirm jadi penc...

National Geographic POD