Friday, February 01, 2013

A for Anything.


I missed the A.  Done with B and C. Best jugak something different to write the title of your entry macam nie.  Tak da idea pun boleh jadi ada idea.

A for anything.  Apa-apa je lah ya.

Tahun Baru Cina nanti kan ada 3 hari je hari bekerja, Rabu sampai Jumaat.
For sure budak-budak cuti the whole week tu kan?
Bagaikan orang mengantuk diofferkan bantal..... my boss tanya, u tak nak cuti ke?
He is a Chinese.  He is celebrating CNY.  Dia memang nak cuti pun. 
Disebabkan our main customer's contact person cuti, kita pun boleh cuti coz takkan ada meeting di arrange time tu.  Lega sikit.
Dengan penuh rasa gumbira, I pun apply cuti 3 hari dan diluluskan immediately. 
Apa nak buat masa cuti tu nanti lain kira.  Biar duduk melepak kat rumah pun tak pa.
Kalau boring sangat, melepak kat kebun pun ok jugak..
I pun hint kat Daddynya.... terus kawan apply leave jugak. 
Sama-samalah kita cuti....

I suka masak.  Masak lauk pauk. Masak nasi goreng, mee, spegeti, laksa ..
Tapi I tak suka buat kek, buat biskut, buat kuih.  To me is leceh...hehehe.
Kalau I masak kat dapur, I tak suka ada orang assist.  Suka masak sendiri and concentrate.
Pinggan mangkuk kuali periuk belanga I cuci sendiri tak pa.  No hal.
Kalau ada yang nak masak, I  will let them do.  I tinggalkan dapur.  Once dia orang dah settle their part, then I masuk.  Masa Xmas ngan Gawai, usually my mak will masak her own dishes first.  Bila dia siap baru I continue with cooking my signature dish.

Rajin-rajinlah tonton cooking programs kat TV untuk upskill u punya kebolehan memasak dan variety kan your menu.  Good to try new recipe once in a while.  Jadikan tekak-tekak your hubby and anak-anak bahan ujikaji....hehehehe...

Meh, nak share bukan show off...hahahaha.... some of the dishes that I have cooked the past few months..

Breakfast





Laksa Sarawak.  Guna kuah cap Haji Manan.  Sedap, the best I've ever used.  Pedas sikit.  Apa yang tak da, tapi sepatutnya ada for a complete package of serving Laksa Sarawak are - tauge, sambal, shredded chicken, daun ketumbar and hirisan limau nipis.


Nasi lemak. Daddynya suka, siap puji sambal ooomph.  His cousin also suka.  Telur tu, I jadi mangsa makan kuning telur coz Barry and Cengal mempunyai masalah yang I tak paham sampai sekarang ...  
dia orang tak suka kuning telur!


Lempeng durian.  Overload of durian sampai buat lempeng.  Again, Barry n Cengal tak suka makan.  
I buat I enjoy makan sendiri.

Lunch

Jarang masak lunch coz kerja.  Once in a while je...


Dinner

 Ikan bawal masak kicap, kepak ayam goreng, sayur bayam and sambal asam (daddynya buat nie).


Ikan bawal masak sos..... lauk sampingan tak gambar. Lots of bawang and tomato.

 Chicken wing goreng and sambal petai.... Sup tulang masih atas dapur....:)

Ni masa sambut New Year eve.  Microwave grilled chicken and lamb.  Kentang goreng and sayur.  
Eskyen je menu western, tapi bila makan semua pakai tangan je..... tak kelas engkau...

Latest

Why I mentioned latest?
Menu sihat for 2013.  Daddynya cakap kena kurangkan makan nasi waktu malam.  Banyakkan makan salad, sup dan sandwich je.... emmmm.  Ok jugak, bapa nak diet, mak ngan anak-anak kena ikut sekali.  Simple and easy to prepare walaupun costnya ada extra sikit.  Taklah I sibuk nak menggoreng and membasuh kuali.  Barry ngan Cengal suka sesangat coz they can escape eating rice... Makan pasta ngan spegeti pun dia orang lebih rela...


Meu last nite.  Ham and cheese sandwich. Rotinya kena pakai roti whole meal.
And salad huruhara I called it.  
Ada daun butterhead, cherry tomatoes, epal hijau, carrot, telur rebus and smoked ham sikit.
Salad dressing ikut citarasa sendiri.
 

Happy weekend!!!

2 comments:

Cynthia J said...

All the foods look so nice! rajinnya u masak :)

Tia said...

Thanks and welcome Cynthia!!

National Geographic POD