Wednesday, September 24, 2014

NASi GoRENg SARdIN


All of us like to eat fried rice right?
There are so many types of fried rice - yong chow fried rice, seafood fried rice, nasi goreng ayam, nasi goreng dabai, nasi goreng belacan, nasi goreng kampung, name it.... semua ada.
I still remember back then, my nenek used to fry 'nasi aruk".
She fried the rice with ikan bilis and put sugar..... yes sugar. If I'm not mistaken no oil used to fry. Goreng kering je beb.  Nyaman juak bah.  Tambah cili.... lalu orgarsm kekenyangan, puas.

Kalau dulu nasi goreng selalunya jadi menu sarapan pagi.  Nowadays, menu tengah malam pun ada kalau kat kedai mamak.

Meh... let me share my Nasi Goreng Sardin recipe.  Simple and fast, no fuss.
5 or less ingredients jer.... 

a. Nasi sejuk (jangan guna nasi panas, tak sedap, nasi goreng jadi lembab)
b. 2- 3 eggs (kalau you suka telur put lebih lah, the more the merrier but jangan sampai resepi bertukar jadi telur goreng nasi bersardin)
c. Sayur - boleh guna kacang panjang, kacang buncis, carrot atau kesemuanya jika tamak, dihiris halus
d. Sardin - depends on your choice of brand.  Banyak di pasaran. Ambil isi nya aja.  Pecah deraikan,
e.  Most importantly.... MAGGI Cukup Rasa

Cuba you tengok list tu.  Akak tak guna bawang dik oi... 
Semenjak kekanda ku pergi, akak jarang masak kat rumah.  Tiap kali beli bawang putih bawang rumah, akak selalu terkejut dapur akak terhias daun bunga bawang.... hehehehe.
Kini, akak simpan bawang besar je kat rumah.  Alternatifnya guna Cukup Rasa sebagai pengganti bawang.  
Sama ke rasa masakan berbawang fresh ngan tidak?  Sama je dek non.... yang penting kepakaran you merasa makanan untuk mencapai ke'uummmppphhh'an nyer.  Bila part ni, memang totally depend ngan air tangan masing-masing.  Akak tak dapat tolong.  Ni dah consider personal skill.  Akak boleh cium je masakan untuk tahu cukup masin or perasa makanan itu.  Menar eh... sik ku bulak.

La..... belum tuang minyak, akak dah menggoreng rupanya.  Berangan nak jadi Rachel Ray dah ...

Let's cooking...


1.  Pour cooking oil into the wok.  Biar minyak panas.  Then throw in the beaten eggs.  Stir.  Throw in the sliced long beans.  Stir again.
2.  Dash in the MAGGI Cukup Rasa, about 3-4 teaspoons.

 

3.  Pour in the rice.  Kacau hingga mesra.


4.  Tuangkan sardin yang telah dideari-deraikan, minus the gravy.  I like it kasar-kasar. Stir hingga mesra again.  I dashed in some cut chilies  here to make it pedas a little bit.


5.  Tadaa.... siap dah.  Simple kan?  As easy as one two three... :)


See..... the happy face of my makan buddy, MsCyril whom I invited to the house to help me eat the Nasi Goreng Sardin and  Kuey Tiaw Goreng.  I cooked a lot that morning, as if for consumption of 10 pax.  Terbiasa sudah sebab keluarga ramai.  But that day only kita 3 beranak je kat rumah mak bapak kita.

Selamat mencuba!


3 comments:

Ez Vina said...

Menarik, klak cuba.

Coffee Girl said...

Waiseh... Ada roti sardin, nasi goreng sardin pun ada! Pernah try nasi goreng luncheon meat sik? Nyamannnnnn

Tia said...

ex nina,
worth trying dear..

Coffee girl,
itu common suda bah... sik pat diblogkan, sik halal...hahaha

There was an error in this gadget