Thursday, February 12, 2015

Give way lah!


Mode ngerepak.

I think we all drivers always encounter 'orang tak bagi way nak keluar simpang'.
Heran aku.  Apa salahnya you slowkan sikit kereta you and bagi way kat kereta yang nak keluar simpang.  You tak mahu bagi 2 -3 kereta jalan, you give way to one car pun jadilah.  Then yang belakang give way to another car.  Kan best kalau semua drivers are considerate and kind drivers. Aman jalanraya.

Jalan nak keluar simpang ke main road dari rumah makku....
Dan selalunya yang tak nak give way bila kita keluar simpang atau roundabout, adalah young lady drivers and budak laki muda drive kereta mak bapaknya.  This morning, a young lady driver bawa keta viva masih baru plat numbernya mati-mati tak nak give way walaupun masih terpampang lesen P!  Eskyen nak mampos kau beb... Bukan nak mengata... I was a kancil driver too dulu, and even rusa!  Rock lah sangat masa bawa van rusa!

I consider myself seorang driver yang prihatin dan baik hati...hahaha.
Aku juga adalah driver yang selalu melalak buat concert sendiri dalam kereta sambil swaying to the left and to the right.  Itu stress release therapy namanya.  Tapi hanya bila aku seorang diri!
I selalu give way, happy bila orang senyum dan angkat tangan kat you in a way saying thank you.
Bukankah itu sudah satu pahala?
BUT... menyumpah juga kadang kala bila kita give way, si driver tu buat muka eksyen lagi tak toleh-toleh.

Jomlah kita berbudibahasa di jalanraya... tak terbazir pun minyak keretamu.

2 comments:

Najib Ariyan said...

kalau kat Sabah pemandunya sangat bertimbang rasa, biasanya meraka akan bagi laluan cuma selalunya mereka tak paham kena berhenti kat petak kuning...

Mona Lea said...

ikut pemandu.klu yg bertimbangrasa ok. klu yg tak ikut kepala dia jelah

There was an error in this gadget