Wednesday, April 21, 2010

biologi 101 - datang kain?

mari kita belajar biologi sekejap....

what is menses?
mensus is the monthly flow of blood and cellullar debris from the uterus that begins at puberty in women and the females of other primates.

dalam kata lain, we usually call it 'period'. some of us call it datang kain or datang bulan. ada juga panggil 'bendera jepun'.

so, when was ur first mensus?
gue punya masa darjah lima... darjah 5 dah jadi anak dara u...
datang masa dalam kelas, heran apa hal gue punya seluar basah2. terkejut bila gi toilet, ada dot dot kaler merah. terus bagi tau kat cikgu. baiknya cikgu pergi hantar balik rumah. sampai kat rumah mak tolong pasangkan (he he he...malunya). mana tak pasang? masa tu kan tuala wanita jenis yang ikat tali tu... he he he. brand lama, modess ke apa namanya. sampai sekarang some of us still call it 'modess' or 'kotex' instead of sanitary pad. ala... macam kita panggil colgate for all ubat gigi, and sardin for all makanan dalam tin!

sometimes nearing to our menses, kita akan rasa sakit semacam rite? this is what they call it as premenstrual syndrome (PMS). so what are the PMS?

firstly, ada yang sakit nenen or buah dada. gue pernah kena nie. my goodness, sakitnya. tak leh salah langgar ur nenen. sakit rite? kekadang sentuh sikit pun sakit jugaks. dahlah rasa nak meletop je nenen tu...he he he

next is cramp kat stomach area, belakang pinggang, kat peha. pun pernah kena nie juga. ada yang seriously sakit! sampai kena ambi MC.

ada juga yang rasa kembang semacam je body u rite? bloating they call it. i pernah juga rasa loya, muntah2 macam org pegnen. gosh, terrible man.

dan yang paling teruk is mood swings! kepada boipren, suami atau org sekeliling, waspadalah kalau ada teman/istrimu kena simtom nie.. rasa semua org dibenci. rasa nak makan orang pun ada! rasa nak nampar orang pun ada!

yang paling teruk or maybe an advantage to some is.... ada yang 'kenj' semacam je dekat2 nak period nie... he he he. adakan? ha ha ha........ kalau tak dilayan, mengamuk jadinya macam gorila betina!!

so, kalau menses ni, ada yang kena setakat 2-3 hari je, ada yang seminggu. ada juga yang sampai 20 hari. kalau dah 20 hari kena jumpa doktor tue... something is not right. jangan malu, kena pergi check up.

so, apakah motif ku buat entry nie? saja je... tak da modal. lagipun this is the first time in my life my datang bulan is on the dot! maksudnya last month 21st, this month i.e today 21st juga... he he he. mesti kena 4d hari nie..

so, jantan2 dan 'lelaki-lelaki ini', kasihanilah teman wanita mu or ur girlpren or ur mem kalau musim datang bulannya menjelma....

end of part 1.... he he he. huh?

11 comments:

lily lotus said...

hehe..seronok membaca

AmirFX said...

Haha.. Cemya duhal... Kmk bok tauk... Thanks mama for the info..

Queen Bunga said...

time pms iboh jak guro bodo bodo nak owh..hehehehe.

CoKeLaT-RaWkZ said...

Mama ... my girl dah datang bulan, 1 month after her 9th bday. so kesian, badan jak besar but she's still a baby in her mind. I lah yg tolong pasangkan modes untuknya. hahaahaha...

Khairul Antasha said...

hehehe..mena mena.. mena...*sengih2 mek maca entry tok*...

Coffee Girl said...

Mama, kitak lupak sigek gik: ada yg bila dtg menses, LEGA NAK MAMPUS eh! hahah. ada yg bila sik datang datang, naik giler pun ada. hahahah

and then ... part kenj ya lah susah nak diatur ya mun sik dapat... camne oo mama. camne ooo.

Faizal n Fashitah said...

Hehe..seronok membaca.. walaupun mek sik pandei datang bulan ehehehehe..

Felicia F. Ramzi said...

aieeee nang samaaa.. i am about to make the same entry Momma..
and true, semua dipadah ktk ya benar belaka.. jadi raksasa gorgon mun sik dilayan dengan bait.. hehehehe

Wilson said...

Are you a professional journalist? You write very well.

dukunlintah plk said...

hmmmm.. cemya padu..

Big Momma said...

thanks all for the comments. mr wilson, welcome. am not a pro journalist but how i wish i were...he he he...

National Geographic POD