Tuesday, July 20, 2010

mind map

sambungan dari entry yesterday. pasal belajar untuk exam?
how do you guys did it before?
did u do ur revision till the last miuntes? seminggu nak exam baru nak buka buku.
buat latihan past year questions? or you awal tahun dah set time table buat revision?

how do you do ur revision?

firstly, selalunya kita baca one round dululah kan?
second round u dah salin nota penting, buat carta minda or mind map.
mind map selalunya colorful. makin banyak kaler makin canggih, rasanya lah.
dah........... habis dah masa buat mind map. pensel colour 24 jenis colour, highlight nya lagi.. he he he
secondly, buat latihan dah... mula-mula latihan lepas habis 1 chapter.
lepas tu buat soalan tahun lepas. buat-buat lepas tue semak jawapan kat belakang. tak cukup satu buku. bermacam publisher untuk satu subjek pulak.

do you study alone or group study?

i am that type of person yang tak benefit dari group study.
eii... sik pandei aku. group study jadi group borak.
kalau buat assignment tu lain lah. we kena kongsi inputs.
i would prefer to study at my own phase. no fix time but ikut mood.
usually i will try test and cuba baca selambar dua muka surat.
pas tu rasalah.... mood ada ke tak ada. biasanya kalau benda yang distudy tu bagus je flownya meresap ke otak, then baru continue.
kalau tak tutup buku jelah. ngadap berjam2 tapi zero input pun tak guna.
baik baca majalah or novel.

my sis dulu masa study, dia akan bekalkan diri sendiri dalam bilik dengan roti lempung. tingginya sejengkal. imagine that is equal to about 10 keping. ha ha ha.... at that time mana ada biskut chipsmore, oreo, munchy bla bla bla.
roti lempong cap ping pong. mak beli satu tin u untuk sebulan consumption...ha ha ha

3 comments:

Coffee Girl said...

hehe... sik pandei juak group study, sik pandei thinking aloud. i study solo. sik boleh nanga muka org, mun ada org lain, sah distracted. the more isolated and quiet, the better. beli buku latih-tubi kat Sinar suci or Benzamine book store or Star, buat latih-tubi sampai pandei. mind-map time ya sikda cikgu ajar.

Faizal n Fashitah said...

Same here.. kamek nang sik pandei group study. Kamek prefer study sorang2 dirik lam bilit. Sometimes mun kamek keluar ngan friends melepak kat luar, I often mbak small notes with me.. k rilek2 sambil baca XD

Uncle Lee said...

Hi Big Momma, I hardly studied at all, maybe just go thru the books...
that's why never crossed Equator all subjects, except for English, Geography and Literature...this three I bungkus, sure distinction, ha ha...
but my Maths macham submarine, ha ha...

Today I see friend's kids study with head phone listening to Lady Go Go or Gaga....how the study boleh masok otak beats me.
Another friend, his 15 year old daughter study together....with only one friend, a boy...in her room.

But father use ruler, the door must be ajar 1 1/2 feet, or else....
Ha ha.
Have a nice day, Lee.

National Geographic POD