Tuesday, August 17, 2010

tukang masak import dari bangladesh


lagi-lagi citer pasal besday cengal. ni nak stori mori pasal tukang masak import for the day. special dish katanya... we served nasi beriani. nasi beriani ayam and lamb.

dua periuk besar. satu untuk beriani ayam. satu untuk beriani lamb. ngerepak makku after that coz periuknya berkerak teruk...he he he. resepi nie dia punya trial and error banyak kali. it is perfecto after few attempts. tak cuba tak tahu.

ni beriani lamb yang dah masak. ni habis dulu. i lupa nak masak kuah dalca to eat together with nasi beriani. mana taknya nasi kering je tak berkuah.

perkenalkan the imported chef! not jamie oliver, not chef michael, not anthony bourdain... he he he. nie my darling. kita panggil daddy je kat blog nie. muka jarang keluar dalam blog. banyak cerita actually to write about him but malas lah...... but today kita citer sikitler.. dia masak sedap. lagi-lagi kalau dia buat sambal timun campur nenas. we called it sambal benci tapi rindu, sebab pedas tapi sedap berpower. jangan heran big momma always maintain saiz badan sebegini. salahkan laki ku....

dulu2 kalau dia masak, alamat dapur macam kena ribut taufan. tapi bila dah kena ngerepak, kini siap bersih sekali. satu lagi kalau dia masak tak pandai masak ikut portion yang akan makan. always masak as if 10 orang nak makan walaupun hanya kami empat beranak je makan.

so, moral of the story is we kena give and take. kalau ngerepak banyak sangat nanti kawan tak nak tolong masak lagi, kan susah..

cengal with cousin aa'en. special request minta chocolate cake.

my father jadi pak imam... no lah. he led the prayer. we invited a few frens and my brother in law's family. simple je coz that day was very special day. 8th of august and cengal's 8th birthday.

cengal with meimei and sara. my brother in law punya cucu so kira pangkat anak buah to cengal. sebaya je. tapi pangkat cucu to me.... aku dah jadi nenek????

7 comments:

Faizal n Fashitah said...

Yobihhh nangga nasik briyani yaaa... alu kerokkk kerokkk jak bunyi perut mek kelaparan. maka haruslah becarik nasik briyani k sunkei petang tok huhuhu...

Ms Tikot said...

Yah... nyamai jak rupa nasik briyani ya eh...

Beautiful Stranger said...

godaaaaaan nangga nasi beriyani ya..nangis!!! lapar mek kak.

laki nang gia..pandey masak tp dapur berselerak n siktauk nyukat menu dgn org yg akn makan..hahah

anyway..lucky! maok hubby lak pandey masak. sbb kmk liat masak.lalalala

Ajim Ahmad said...

best nya.dapat hubby pande masak..nyaman nya big momma....terliur..lapar dah....

Globalized Dayung said...

Tukang nangga ja aku tok....kat USA ni ada nasi briyani tapi nasi JAMBALAYA CAJUN adalah...ya pun time mun ada free makan & party...lak ku crita pasal nasi ya dlm blog aku!!!

keranjaimanok said...

wahahah! sambal benci tapi rindu. Minta resepi!

Lama enda ngelaban nasi briyani.

kal jis (im not carl zeiss) said...

anak sapa yg kiut miut dan kachak2 ya kah? hehehe...

National Geographic POD