Wednesday, August 03, 2011

cook sexily ...



skip the wordless wednesday thingy today....

been hopping blog to blog and really enjoyed seeing bloggers uploaded their lauk pauk for iftar...he he he. nampak sodap semuanya...

saja nak share juga our menu for dinner last nite. makannya 2 dewasa dan 2 kids. tapi portionnya ...alahai, macam family anak 5! i come from a big family too. so, biasa cooking for big family punya portion. nowadays, i know how to adjust already. but hubby masih not the expert to 'portionize' it...hehehehe...

menu pertama: sweet and sour prawn

i cooked. i tak sentuh pun. tak berapa sangat makan udang. kalau nak pun seekor dua je... hubby pun sama coz kena serangan gout. cengal je yang makan 3-4 pieces. ada lebih, panaskan untuk malam nie je..

menu kedua: buah terung asam masak dengan ikan kering


hubby punya feveret. dia yang masak coz datang awal kat rumah. tengok portionnya semangkuk besar....hahahhaa. nak tengok rupa terung asam nie, sila google under terung dayak or terung asam. bulat kuning rupanya. not sure whether available kat west malaysia or not, tapi memang senang didapati di sarawak nie. we tanam our own kat kebun. adalah dua tiga pokok.

ianya sangat sesuai kalau dimasak asam, asam pedas campur ikan, rebus begitu saja, dicincang dan goreng degan belacan, masuk dalam kari ikan pun boleh....


menu ketiga: kari ayam (ada daging dan hati ayam) campur kentang dan 'fuchuk' (tahu kering)


balik rumah semalam, hubby dah siap potong ayam, rebus kentang. so my duty was to cook chicken curry out of it. happy indeed if he is able to get the ingredients ready for cooking and masak nasi dulu coz he will be home earlier. dan sesungguhnya dia rajin kopek bawang putih dan bawang merah siap-siap sediakan dalam bekas... hahahaha. kalau saya, time tu nak masak time tulah kopek.

gambar blur sikit coz camera lens kena stim lauk yang masik panas... the kids makan ni dengan roti. no nasi. cengal kasi thumbs up ! dia cakap mummy masak sedap sampai dia bertambah. and makan lagi this morning for her breakfast.


dan aku bermasak berkemban bertuala mandi je.... :) sila jangan imejin! it was so damn hot yesterday... 35 darjah celcius suhunya... evening tu ada hujan rintik-rintik kat my area.


selamat bermasak....


3 comments:

*Vivilicious* said...

waaaaaaa.....kak! bertuah dpt husband rajin koh..anyway...i'm nelan aek liur. nyum!

AmirFX said...

Nang semua nyaman masakan ya ehhss.. Perghhh..

Coffee Girl said...

Oh yarabi... udang! may feberit! *high-five sama Cengal*

There was an error in this gadget