Wednesday, May 23, 2012

Can I be cute and adorable?


Random day 1

'Cengal, mummy gemukkah?

No lah, mummy cute bah.  Cengal suka mummy gemuk.  Cengal suka peluk.

Random day 2

'Barry, sapa lagi gemok? That lady or mummy?' sambil menunjuk ke arah seorag perempuan yang dalam kategori besar.

'Mummy kecik lagi bah, still ok' jawab Barry.

Ya lah jawapan dah agak macam tu kalau dibandingkan dengan orang yang kategori besar jugak.  Cuba kalau banding dengan orang-orang yang slim, memang jawapannya menyakitkkan hati je.

Kira ok juga coz baju bukan special tempah.  Masih ada saiz dalam pasaran (ayat nak sedapkan hati sendiri), Of course kena cari certain shop ler.. The other day, ada free check up kat ofis.  One lab buat promosi.  Sekali check ..ha!! tak terkejut juga lah tengok BP 145/90.  Heart beat is 93. 

Kena hentak kepala kat dinding kasi sedar.  Selama ni I menidakkannya.  Tapi semenjak dua menjak, selalu je feel uneasy kat kepala, kena buat follow up nie.  Ingatkan kerana pressure kerja, but I think it is part of it too.  Our company ada benefit for staff over 40 and service 10 years above boleh buat full medical check up atas tanggungan company.  Mine dah due for 3 years.

Time to wake up waka waka .... Nak buat appointment after Gawai nanti. 
Bukan takut buat check up, tapi takut akan resultnya nanti.  Macam-macam penyakit keluar.
But as the saying goes, mencegah itu lebih baik dari mengubati.

So far, tak pernah ada case serius kat myself, and the kids too.
Thank GOD for that.  I believe rezeki datang dari Tuhan bukan dari segi wang ringgit je, tapi kesihatan.  To me and my kids, it is HEALTH.  Rezeki dari segi wang ringgit biar sederhana.
Kalau banyak duit pun, tapi habis dok berubat sana sini pun tak best juga.

Biar gemuk asal cute!  Cute ke?  Adorable can ah?

3 comments:

Coffee Girl said...

Big is beautiful bah Mama... BBW... hehehe. Meh kita sama2 naik gunung!

AmirFX said...

Jom sama2 bersenam.. Dekik gunung kmk lom dapaat time tok.. Stamina kurang.. Men bedmenten depan umah pun jadilah..

lvynana said...

Kalau boleh kurangkan tanya soalan2 gitu ngan anak2, nanti diorang jadi beauty conscious..pernah baca kat mane ntah..tak tau la betul ke dok..huhu. As a reminder to myself also.

National Geographic POD