Tuesday, May 22, 2012

Sentuhan kali pertama


Do you like to eat prawn?

Dulu, I tak suka.  Bila makan je gatal seluruh badan.  Allergic lah tu. Gatal bukan main gatal but tompoknya merah dan kembang-kembang macam roti yang sedang dibakar di oven. Naik kembang. Kalau tak gatal kat kulit dia gatal kat kerongkong.... pelik.  Kalau makan udang kecik-kecik macam tu lah.  Tapi kalau udang galah tak pula.  No problemo.

Sekarang, boleh makan.  Tapi kalau makan pun setakat seekor dua je... Tak leh masuk banyak-banyak.

How do you cook prawn?

Oh.... biasanya masak sambal le...
Udang u goreng dulu.
Pas tu tumiskan hirisan bawang besar, bawang merah dan putih yang telah ditumbuk, cili kering yang telah diblend.  Masukkan garam, gula, aji dan air asam jawa or asam gelugor.  Bila sambal dah ok then masukkan udang-udangnya....

simple kan?

other than that, selalu juga masak butter prawn yang masih perlu diperbaiki cara memasak.  To me belum capai standard yang I feel ok. 

Masak sweet sour biasalah.  No problem on that.

Few weeks ago, I masak resepi udang masak lemak cili api campur pucuk ubi....
resepi yang I guna simple je.....
tumbuk bawang putih, bawang merah, biji ketumbar, cili padi ikut kepedasan yang diinginkan..
serai diketuk. santan (pekat or cair ikut selera sendiri) dituang dalam periuk dan dimasak.
bila santan dah agak menggelegak, masukkan bahan-bahan di atas.  Kemudian udang dan akhirnya pucuk ubi yang telah diramas mesra.....hehehe.  Masukkan garam, aji secukup rasa.  Hidangkan...

sebelum


selepas


imejin saiz udang tu boleh sebesar tapak tangan..... agaknya berapa ekor je dapat sekilo..

i pernah ikut colleague mengail udang dulu.  kat lundu lepas menghantar pendatang tanpa izin indonesia balik ke sempadan (masa kerja beruniform dulu). The thrill, the best part was bila udang tu menyentuh umpan dan terkait kat kail. 

Macam sentuhan kali pertama.....ha ha ha....


5 comments:

lily lotus said...

hahaha sentuhan kali pertama tu! sure meremang bulu roma :P

lvynana said...

you ni..suka tau buat tajuk2 yang mesra gituu :P

Coffee Girl said...

Soalan pertama: *angkat tangan* Suka! Suka!!

Soalan kedua: How I cook them? Goreng garing with just garam dan gula! Or... asam lemak!

But yours in the picture looks super duper yummy too!!

Tia said...

lily,
ha ha ha... bulu kaki pun naik tegak..

Ivynana,
you ni.... pun suka baca..ha ha ha tq..

Coffee Girl,
U memang banyak suka punya.... next time we gather2 makan udang masak lemak... bila ndak kah ya...he he

AmirFX said...

Yohhh.. Besar ada jak udang ya...

National Geographic POD