Wednesday, May 16, 2012

Oh my teacher..


Selamat Hari Guru untuk semua guru !
Baik cikgu sekolah, cikgu kelas memasak, cikgu aerobik, cikgu tuition, cikgu muzik, cikgu agama, cikgu segala macam cikgu.  Adakah Hari Guru applicable to guru sekolah only?  Pensyarah pun guru juga kan?

Tentu kamu semua ada guru kesayangan, guru paling dibenci, guru sporting masa kat sekolah dulukan?

I still remember masa saya Tingkatan 2 atau 3 dulu kat Sek Men Sultanah Engku Tun Aminah, Johor Bahru.  Ada sorang cikgu perempuan yang mengajar subjek sejarah.... tak minat sangat ngan cikgu ni.  Kenapa?  Well, dia suka 'dictate', maksudnya suka bacakan nota-nota and expect us to salin nota tu ke dalam buku nota.  Dasar pemalas nak tulis kat papan hitamlah tu... and masa dulu mana ada femes buat salinan photostat.  Or masa tu belum ada lagi... that was around early 1980s.

Yang buat kita menyampah tu macam nie....
Bila dia 'dictate', u salin.  TETAPI dia tak suka kalau ada keluar bunyi dari mulut u... macam kalau u tersilap tulis then terkeluar perkataan 'isshhh' dari mulut u..... Ha! kena jeling lah u! So kenalah u buat salinan tu secara tekun dan membisu...Cis!

Guru sporting mostly pensyarah-pensyarah masa buat part time diploma ngan degree dulu... ramai yang sporting sebab dia respect le kita orang yang kerja and buat part time study.  Masa kita dulu, part time study cuma kat UiTM and USM kot.... sekarang yang femes adalah OUM.

Dont u know that I almost become a teacher juga dulu?  I was offered to buat Kursus Perguruan di Maktab Perguruan Gelugor, Pulau Pinang in 1988/1989.  20 plus years ago.... Sekarang dah tukar nama jadi Institut Perguruan Persekutuan, Gelugor.  I tolak the offer and accepted the Immigration Officer post.  Alasan takut diarah bekerja kat luar bandar, and kalau immigration kerja kat bandarlah.  Kalau tidak dah jadi guru besar agaknya...... bukan badan je besar.

Agaknya kalau saya jadi guru dulu, guru macamana saya nie?
Memang guru yang tegas dan garang kot... tapi dalam hati ada taman..... :)


4 comments:

Coffee Girl said...

Dalam hati ada taman... :-) heheh. selamat hari guru!!! saya hampir jadi guru... tapi sempat diselamatkan.

AmirFX said...

Parents kmk duak2 cikgu anaknya sorang jak jadi cikgu. Dak lain semua ambik profession lain. haha.. Selamat Hari Guru kak Tia..

Ms Tikot said...

Mun ktk jadi cikgu mesti best...

Tia said...

CG,
u jadi cikgu english, i jadi cikgu math...hehehe..

AmirFX,
cikgu kinek tok sik kedak cikgu dolok... banyak tanggungjawab and sik pat nagnok nembiak sebarang dah...

Ms Tikot,
Best..... cikgu cool...

National Geographic POD