Thursday, June 28, 2012

SKIL MENYELIT....auwww


Bukan 18SX le...

Do you know where to asah your driving skill, especially ladies out there?
Mana lagi kalau bukan kat sekolah!
Ye, sekolah.  Masa ambil dan hantar anak ke sekolah.  Tak kira dalam kawasan sekolah atau luar kawasan sekolah.

Time ni lah u boleh asah SKIL MENYELIT!  Bukan sebarang skil ittew.
Yang bawa kereta tu, masa nak hantar or ambil anak-anak punya bermacam perangai dan ragam masing-masing.  Ada yang jenis ok, suka bagi jalan, considerate and bagi senyuman lagi, siap angkat tangan dan angguk-angguk.  Ada pulak jenis tak bagi muka punya.  Lu punya pasallah kalau u dok tersekat kat situ. Padahnya  jam lah kawasan sekolah itu sebab ada manusia tak bagi jalan, tak nak tolak ansur, makin merapatlah pulak.

Part menyelit nie kalau u bawa kereta kancil, kelisa or viva or seangkatan dengannya kira ok lah sikit sebab tak makan banyak ruang.  Tapi kalau bawa kereta besar dan bagak especially yang 4 wheel drive, starex, estima, he he he.... payah beb.  Nasib power steering, kalau otomatik lagilah best.

And paling penting..... tahap KESABARAN kena tinggi. 
Ada yang jenis tak sabar and tak tahan akan 'ngerepak' or berleter dalam kereta.  Tapi apa faedahnya?
NOTHING!
Buat darah u shoot upstairs je...

Actually, ada alternatif lain nak mengahadapi perkara sebegini.  Kena buat analisis SWOT juga nie...hahaha.
Antaranya:

1.  Hantar anak lebih awal, or  fetch them from school a bit later.  By this time kereta tak banyak lagi.  But u have to inform them that u will be reaching the school roughly at what time, and of course, jangan lambat le.... Tak pasal-pasal nangis budak tu...


2.  Bila nak hantar anak or fetch them, tak payah masuk dalam kawasan sekolah.  Park kat luar je.  Walk a bit.  And pastikan kereta tu dah diposisikan supaya senang drive keluar nanti. Rehat-rehatlah dalam kereta sambil menunggu.  Baca buku ke, main iPAD ke, main game ke, cabut uban ke, berbual-buak ngan mak bapak budak lain ke, else lepak kat kakak jual cucur pisang & keropok lekor, or apek jual sago susu, jagung susu, aiskrim....he he he

Happy Thursday!!

2 comments:

lvynana said...

yeah..go kancil

miss Fida said...

sometimes drivers very selfish..including mine..hahaha...kmk suka ngerepak, for some people its make no sense ngerepak sorang2 lam keta tpi for me best! hehe..sebab even org ya sik dgr tpi nya sedar n nampak kita ngerepak n nya realize nya polah salah..hihi..especially kuching driver...huhu..not all bt then adalah dlm kuantiti yg kecik..:)

National Geographic POD