Sunday, July 15, 2012

IKAN TERUBOK SOTONG KICAP


Apa-apa pun kita mulakan dengan gambar makanan....ha ha ha

apa ada dalam menu?
lamb curry (signature dish ku), sotong kicap, ikan terubok panggang (alll the way from Mukah, very the fresh, berisi and bertelur), rebung goreng belacan, ikan stim, sambal asam mempelam, ayam goreng KFC, mee hoon goreng.  mana yang aku masak? lamb curry, mee hoon goreng, rebung and sotong kicap.

aku dah jadi residence cook mun ada apa-apa occasion di rumah mak ku. 

tak da dalam gambar lagi, sup terung asam campur ikan salai !  ha.... mana kau nak makan dulu?  nak makan semua, alamat terburai perut .. makan ini sikit, makan itu sikit.... in the end masuk tandas 2 - 3 kali.  enggak tahu mana yang salah tu.... sambal asam kot, coz I sik berapa makan asam...

apa speselnya makan-makan nie?  sila rujuk gambar di bawah... macam molah paper biology jak..

bapa ku punya birthday celebration.  umur dah 65 years old.  patutnya today, 15th July but pakat ngan adikku buat last nite, saturday nite relax sikit.... kalau tonite penat coz nak kerja the next day..

sendiri birthday, sendiri main gitar, sendiri nyanyi.... cengal main recorder...
aki dikelilingi oleh cucu-cucu bidayuh ngan cucu-cucu melayu je... cucu-cucu sabah ngan cucu-cucu cina tak dapat hadir.. tu pun separuh dah cucu hadir.

 happy birthday to me...

kalau tak ada cake tak sah lah birthday celebration....

apa significant gambar nie?
cake? botol air? cengal? meja cermin?

tu... atas belah kiri gambar.  berbaju pink, berseluar berlipat sampai ke betis (macam lah rumah banjir), terselit tuala kat tepi pinggang.... itu saya ler... begitu lah style bila bertugas di dapur, mesti terselit tuala kecil.  ada gaya jadi chef tak?  he he he...

jadi tukang masak tak berikhtiraf je lah.... adalah menjadi satu kepuasan bila masakan yang u masak dinikmati orang lain dengan enaknya....kan?


No comments:

National Geographic POD