Friday, August 03, 2012

DONUT


Yis dah beli.

Tepung dah beli.

Konon nak buat donut.  Barang kat atas tu dah beli lebih 3 minggu.  Masih terperuk kat ofis.
Pandai ke I buat donut?
Pandai lah.... dulu masa form 1 - 2, I rajin buat donut.
Sikit-sikit mak ku suruh buat donut untuk minum petang.
Kalau ada tetamu nak datang, "Tia.... buat donut!"

Syiok uli-uli tepung.  Ratakan dan kemudian tekkankan acuan donut.  Satu adunan dapat buat sampai 30 biji.  Susun kat loyang, tutup dengan tuala dan tingallkan about setengah jam.  Kenapa?
Nak bagi dia naik atau KEMBANG!!
Bukan maggi ku sudah kembang ya..

 
Banyak sukahati bila tengok donut sudah naik gebu dan sedia untuk digoreng.  Lebih kurang gambar (gambar google) kat atas tu lah rupa donutku.  Gebu macam tuannya.... hehehehe.  Laku eh.... kita adik-beradik ramai, so sorang dapat makan berkali-kali...

Dulu, back in early 80's mana ada donut beraneka macam sekarang ni.  Plain donut jelah yang salut ngan gula halus yang kita buat time tu.

Tapi masalahnya sekarang.... I dah tak ingat recipe...ha ha ha

Menggoogle aje lah nampaknya....
Gunakan kemudahan yang ada
jangan menyiksa diri anda
di mana ada kemahuan, di situ ada jalan da.....

Syioklah si Cengal bila mummynya buat project donut hujung minggu ini....

Happy weekend !!!

3 comments:

Uncle Lee said...

Hello Tia, I have always loved donuts, but prefer plain ones, and with iced coffee.
Yours this donut looks really good, love the glaze and colour.
Have a great weekend, keep well.
Lee.

Coffee Girl said...

I concur with Uncle Lee! plain ones with iced coffee! yessss!

Ez Vina said...

Dah polah lum?

National Geographic POD