Monday, August 06, 2012

U iftar, I also ma...


Aku bukan Muslim tapi aku beriftar juga..... :)

Two of my sisters are converted Muslims.  One in KK and one stays in Bako Kuching.
So bila time puasa, dia orang puasa, kita tak puasa tapi kita tumpang iftar bersama sekali sekala.
Bila raya, kita tumpang rayalah.

So, last Friday, kita iftar bersama-sama at my mom's place.
My sister's kids - Ameer & Aisya plus Barry and Cengal will attend their guitar and piano classes at IMH on Friday evenings.
Thus, semua lepak at my mom's place almost every Friday for dinner.

My sister no 2, that Friday afternoon dah calling-calling cakap dia dah kat bazaar ramadan nun di Semarak (Kampung Gita).  Kita pun calling-calling sister no 1 whether nak join sama.  Ok katanya. Dia pun pergi ke bazzar ramadan Batu 8.  Me and my mum siap pesan minta belikan kuih Kole Kacang, Cucur Badak, Lontong, Soto Ayam, Laksa Penang sebab kat Batu 8 mostly semenanjung food yang dijual.  Of course sister no 3 kita tak calling-calling sebab jauh nun di KK.

First round makanan that my sister no 2 bought:

Kuih tongkol
Roti John and rendang ayam (yang ni mak masak)
Air tembikai buat sendiri...
 
Makanan round 1 -  dari kiri ikut pusingan jam - roti brader john, ayam panggang, ikan tongkol bakar, ayam rendang, kuih muih, sosej and chicken finger, sayur nangka masak lemak, ayam kicap, murtabak             


Makanan round 2 from sister no 2 - kuih koci, kuih cara berlauk, ayam percik, laksa penang
kuih kole kacang (buah hati pengarang jantungku) and lontong
THE SPREAD OF FOOD - dah macam buffet dah, penuh satu meja... Terimakasih Tuhan atas rezeki yang kau berikan ini!

Tapi yang di atas itu dinikmati dan dimakan oleh 4 famili... 15 orang semuanya... Best bah sekali sekala berkumpul makan.  Oleh kerana saya tak menyumbang apa-apa malam itu, I was appointed the official dishwasher for the nite.... No problemo.... such an easy task!

Padan lah badan kau sihat walafiat dan gebu ya momma.... kata kau! He he he....
Asal kesihatan nya tip top enggak apa-apa bung kalau meriahkan diri dengan makanan. 

Donutku belum ku bikin lagi.... :)

(gambar kurang memuaskan  dari nokia phone N79 je...)

4 comments:

Coffee Girl said...

yarabi... banyaknya makanan...

Ez Vina said...

so nice, can tumpang makan.
why your photo byk asap wan, you all masak lemang also issit?

Anonymous said...

ASTAFURAAAAZZZZIMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!

Uncle Seven said...

Ya makan kah pengilan ya ...

National Geographic POD