Wednesday, September 19, 2012

Drama Melayu yang tak di'exaggerated'


Nak cakap sikit pasal drama Melayu yang disiarkan di TV, baik RTM or Astro.
A'ah.... drama Melayu lah..
Takkan kita nak bicara pasal drama Iban atau Bidayuh.... tak ada.
Drama Cina, India n Korea adalah tapi tak tengok..
Drama Indon adalah, tapi sik pian aku nak bersusei sitok...hehehe (malas nak ngomen)!

Ye lah kita kecik-kecik dulu mana ada astro ke apa... mega tv time tu pun kita dah dewasa sikit
Kalau dulu, asal malam minggu siap dah depan TV nak tengok Drama Minggu Ini.
Pelakon terkenal time tu tak lain tak bukan Azean, Normah Damanhuri, Ahmad Tarmimi, Zulkifli Zain dan seangkatannya...

Sekarang ni, dalam satu malam je dah banyak drama dimainkan.... sampai tak tahu mana satu nak tengok.. Lebih-lebih lagi kalau drama bersiri..
Apa citer yang disiarkan sekarang?
Kau yang terindah - tak tengok
Saiful dan Nita - tak tengok
Adam dan Hawa - tak tengok

Apa yang kita tengok?

Apa lagi kalau bukan Keluarga Iskandar!
Best...
Syiok...
Menghiburkan dan tak memboringkan...
Tak banyak adegan makan-makan, minum-minum
gaduh-gaduh, tikam dari belakang, buat skandal, dialog ''...... tapi...."
Suka tengok drama ni sebab macam real je... a mixture of pelakon baru dan lama
pelakon tak macam dibuat-buat, cara dia orang bercakap, berbual sama macam kejadian seharian dalam sesebuah keluarga.  Mak Jah terer juga speaking...hehehehe

gambar kredit to budiey.com
Kita paling suka watak si OM (atas tu pakai baju warna oren).  Anak abang ngah....he is so natural, suka dia punya mimik muka.  And watak ayah Om tu juga best... cool je.. nak marah pun cool je rupa...

Drama ni best sebab dia tak di'EXAGGERATED' sangat...
pandai-pandailah buka kamus kalau tak reti maksudnya..

So, tiap Tuesday nite at 10pm kita dah ngekeh-ngekeh sorang (sebab ahli rumah yang lain dah tidur) tapi kalau nasib tak bagus, kapten kapal dah pegang remote jangan harap lah dapat chance nak tengok... tunggu siaran ulangan je le...



5 comments:

SURIE WAN said...

Hehe mena cita nang lain dr lain... Kmk smpai nahan mata nunggu jam 10....

Coffee Girl said...

tak sempat lagi tengok ni... selalunya at 10pm CSI NY dah main... hehehe

Tia said...

surie,
samalah kita, mun dah minatkan...

ngang,
CSI ok juak... but this one is for relaxing...sik banyak pikir..hahaha

Sara said...

Tia
We all pun sama, ternanti2 keluarga iskandar. i xleh tahan part mak die ada fesbuk tu.. mcm psycho lak rs. hahaha.. tp tu sume memang keadaan sebenar yg ada dlm rutin harian kte kan. not too dramatic mcm ombak rindu tuu.. hahaha..

btw.. u kena think again to get PVR Tia. mcm kte kan supermom ni mcm2 menda nak buat everyday. kdg memang miss cte yg kte suke. or our dear husband / anak2 nak tgk cte diorg (muncung gak lerr kte kan time tu). so dah ada PVR i ske hati senyum smpai telinga. siap keje umah mlm2 skt buleh enjoy tgk fav cte kte.

Tia said...

sara,
betul tu ... kekadang lebih mengalah ngan bapa budak and anak2... tu yang sometime I stay up late kerna tengok tv...coz dia orang dah awal tidur..:)

National Geographic POD