Friday, September 21, 2012

What a small world! Jasamu dikenang..


I guess u all have ever come across the phrase 'What a small world' kan?
Yes it is..

Just imagine, u tengah bersesak-sesak nak menyeberang jalan di area Bukit Bintang...
tak semena-semena u terlanggar bahu seseorang... and it happened to be your acquaintance(someone u know but not close).  Bukan kat Bukit Bintang je.... nun di Hadyai pun pernah terserempak dengan sebangunan tempat kerja...hehehe
It happened to me.

Another scenario.  
U were having makan-makan with a group of friends and friends of your close friend.
Cakap-cakap punya cakap, borak punya borak...
Tetiba u kena tanya by one of the friends of your close friend
'eh ... u ni daughter of so and so is it?'.
Aha! nasib tak buat perangai or buat lawak lucah tak hengat dunia....
kawan bapa kita rupanya.

Kita berkerja ni selalu contact orang itu ini..
Kadang yang kita kenal, kadang yang belum kenal..
Bila bercakap dalam phone, u can sense whether the person at the other end of the line to mesra ke tidak ( i can, u can?).
Bila rasa mesra, maka senanglah berbincang dan berbicara.
Bila rasa macam nak tak nak je bunyi tone sebelah sana tu.... so berbual in official manner je lah kan?
So, it happened that the lady that I have been in contact with to arrange for the venue of our upcoming project workshop, is indeed my father's friend punya anak. First time I tengok nama dia, macam familiar.  Tapi malas nak tanya dulu masa communicating thru phone.  When she saw me this morning, dia cakap muka I familiar... hahaha... tengok my full name kat name card terus dia senyum...

Moral of the story nya..... dalam kita bergaul atau berkomunikasi dengan orang yang dikenal atau tak dikenal, kita kena jaga adat pergaulan, cara berkomunikasi, pandai bawa diri, lebih-lebih lagi kena selalu merendah diri..... tak sombong, tak bongkak....
You'll never expect the stranger next to you happen to be someone who knows u!

Panjang ngerepak (merapu) ku dah...
Kita jenis tak banyak cakap, lebih mengamalkan sikap lihat, perhati dan diam.
Bila mood berjoking ada... terus battery naik 4 bar.
Muka serius, tapi jangan risau dalam hatiku ada taman...heheheh

Di hari Jumaat yang mulia ini, kita nak mengucapkan selamat tinggal kepada teman setia ku yang hampir 3 tahun bersamaku, rain or shine.  Banyak kisah suka duka dilalui kami bersama.  Tiba masanya ku cari teman baru
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Jasa mu dikenang...

Nokia N79 - henfon second hand pemberian adikku.  Kita mana pernah beli henfon memahal hehehe... cukup pakai basic.  Awal pagi tadi ia terpelanting dari kepala katil kena libasan tanganku (eh...kita tak buat aksi senaman ehem-ehem atas katil pagi tadi ye..).  And dalam kul 11.00am gitu, keypad nyer ditekan-tekan dah sik da response... tak da nadi... koma kot?  Dah sampai waktunya...

So, bergegas balik rumah mak... pinjam phone Barry nie.
 
nak kena cari phone baru dah.... iPhone 5 kot...hahaha ...
phone plastik untuk budak-budak main, bila ditekan one of the button, keluar bunyi...."may i help u" then keluar lagu "i'm a barbie girl, in a barbie world...."
kedai supersave, RM5.99 je

Happy weekend!!



2 comments:

Coffee Girl said...

Muahhaha... Ha. sapa suruh giat sangat? heheh. Kan dah terlepas free lunch tadi? Moral of the story: Beli lah Samsung Galaxy S3. :p

Sara said...

Pernah.. i pg somewhere sekali jumpa doct kat klinik rumah nunnn di borneo sane. both kitorang tergelak2 kat airport.

Ur phone dah sampai waktunya tu Tia.. may ur N97 rest in peace. hehehe...

National Geographic POD