Thursday, November 01, 2012

Kangkung Belacan


Once upon a time.............

Lokasi - sebuah kedai makan di bandar Kuching
Masa   - lunch time le..

I was having lunch with my sister and the kids. 
While waiting for our food to be served, masuklah 4 orang lelaki.  Looked like pensioners.  They seated themselves at a table next to us.  They dressed smartly.  Tak selekeh.  Some were having conversation between  them, sorang lagi was talking on the phone.  The topics were mostly about the projects the invested in, selling of land, contactors issues lah...

Kau eavesdropping ye?
Taklah.... they talked so loud.

Mind you.... phone semua canggih-canggih... iPhone, Samsung Galaxy.. kalah kita.

Came the waitress to their table.....

Waitress:  Nak makan apa?

Man 1:  Kau lah order! (referring to Man 2).  You tok orang KL, tentu terer ngorder apa nak dimakan kita. (orang KL = maksudnya Man 2 tadi lama dah duduk KL kerana bekerja di sana, walaupun dia orang tempatan)

Man 2:  Apa ada owh??? (sambil menyelak menu)

Man 2:  Kangkung belacan!

Habis je dia sebut Kangkung Belacan, I looked at my sister and she looked at me.
We bursted into laughter!!!! Tapi laughter yang dicontrol!
I couldnt tahan myself  meng'control' ketawa sehingga berairmata!!
Omaigod....

Bang.... kangkung belacan bini tak masak kat rumah ke?
Bini masak tak sedap ke bang?

I bukan nak merendahkan kangkung belacan.... even kat seafood restaurant pun ramai order kangkung belacan.  Sedap apa?

Tapi yang menggelikan hati saya adalah..... eksyen bukan main cik abang tadi, smartly dressed, henpon canggih, cakap pasal bisnes balak, tanah pung pang pung pang........ and bercakap dalam nada yang kuat pulak tu.... bila order minta Kangkung Belacan.... he he he...





3 comments:

Coffee Girl said...

hahaha kenak sik midin belacan? haha

Ez Vina said...

hey..jangan pandang rendah dgn kangkung belacan..tp midin belacan jugak idaman kalbu, sik kisah la kat road road ke, hilton ka, kalo ada midin mmg jadi rebutan, cuma2 anak2 lum pande makan.

Tia said...

Ngang,
ada kali.... sik habis dengar

Ez Vina,
Mem... sik I pandang rendah as I like to eat it too.... cuma mencuit hati jak..

There was an error in this gadget