Friday, February 22, 2013

E for Endless use of...





See above.  Gambar dictionarykan? Kamus.
Dah kerja pun still nak refer ke dictionary kah?
Eh.... mestilah.  The usage is not only when you are still in school or university.  When you are working pun you kena bergantung dengan kamus ni...

Sometimes, dah nak tua nie spelling pun dah lari sikit.  So, kena refer kamus.
Sometimes, you know the word, but you are not sure whether it is appropriate to be used in your sentences.  So, kena refer kamus.
Sometimes, you nak show off ngan your boss that your English pun tip top walau hanya kelulusan UiTM dibanding dengan dia yang kelulusan dari university di Australia.  Bos I very the bangga cakap dia punya English selalu score A.  So, kena refer kamus.

Boss, English kamek pun selalu score A juak dari sekolah rendah sampai ke menara gading...hehehe
Boss I punya English old timer punya style, running around the bush selalunya.
Kat UiTM dulu, lecturer ajar, kalau buat business correspondence letters kena make it short and simple, straight to the point and use simple words.  Tak pe lah boss, you are always right...

Ada pulak yang tanya buat apa nak refer hardcopy kamus, online kan ada? Google je..
Well, pilihan terpulang kepada keselesaan anda....
I pun sekali sekala menggoogle jugak...

Futhermore, kalau dah boring tak tahu nak baca apa, selak kamus and belajar new words.. Kekadang one word boleh jadi berlainan meaning jika digunakan dalam konteks yang berlainan.

The dictionary is not mine...hehehe.
Tau-tau ada atas meja I for almost a year.  Kita simpan dan pakai jelah.  Company punya kot?

Happy Weekend uolls!!




No comments:

National Geographic POD