Friday, August 01, 2014

Raya open house and such.


Selamat Hari Raya.

Dah habis berziarah?
Lom kot.
Saya sendiri ada tiga jemputan rumah terbuka, dua minggu ni dan satu minggu depan.
Tahun ni pecah rekod, banyak rumah ku beraya.
Raya seSyawal.... so sebulan lah tu.




(gambar kuih raya rumah adikku)

To me, pergi ke rumah terbuka sahabat dan taulan is not all about enjoying the food served.
It is more to catch up with friends, yang jauh dan dekat, yang selalu dan jarang berjumpa.
Yang kahwin, dah bertambah anak.
Yang bujang, dah bergefren or bertunang or even dah berkahwin terus.
Yang dah kahwin, mungkin dah jadi janda/duda or balu.
Ada yang dah naik pangkat, ada yang pindah tempat kerja.
Ada yang upgrade rumah setingkat dah jadi dua tingkat now.
Syukur! Tumpang gembira dengan kejayaan sahabat.
Yang tembam, mungkin dan slim menyelim and fit.
Yang selekeh mungkin dah pandai bergaya..... kelas kau maria!


(wallpaper rumah adiiku kelas giler...cantik.  
aku lalu meminjam selendang dan bergambar berbackgroundkan wallpaper tu)

Semenjak pulang dari short holiday to Bangkok last April, then melepasi Gawai dan terkini Hari Raya, mesin timbang elektronik yang ku beli di Guardian kini seolah-olah mengejekku.
'Eksyen bukan main nak tengok berat turun' katanya.
Tapi hampeh!
Naik 5 kilogram hoiiii.....

Dan Cengal pun sering berkata setiap kali ku naik bertimbang..... " tu lah mummy... escape, ponteng lagi kelas zumba!!'".

Saya suka makan.  Saya berkawan dengan orang suka makan juga.
Sama-sama suka makan dan suka try menu baru.
Sama-sama badan kategori teddy bear.
Sama-sama juga bersepakat ponteng kelas zumba atas sebab2 kami dua je tahu.
Aku pasrah.

Dah masuk bulan Ogos, medical check up masih ditangguh lagi nak perginya.......
hhuhuhuhu.... aku takut sebenarnya..


 

2 comments:

Yatie said...

Banyaknya kuih raya... Rumah saya cuma
Sebalang je

Coffee Girl said...

pergilah medical checkup mama. :-) I satu pun sikda rumah gik pegi Raya kali tok. gago bejalan kediri. haha

There was an error in this gadget